Proste i szybkie wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami, udekorowane bitą śmietaną i kolorowymi jajeczkami. Ciasto na muffinki jest bez białego cukru. Zamiast niego jest miód i słodycz pochodząca z dojrzałych bananów.
Muffinki przygotowane wg mojej ulubionej metody bez miksera. Bitą śmietaną dekorujemy bezpośrednio przed podaniem. Upieczone muffinki bez dekoracji można zamrozić. Zamrożone wyciągamy na blat i czekamy, aż nabiorą temperatury pokojowej. Można je wyciągnąć wieczorem, aby rano mieć na śniadanie, do pracy lub szkoły.
Wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami
Proste i szybkie wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami, udekorowane bitą śmietaną i kolorowymi jajeczkami. Ciasto na muffinki bez białego cukru
Składniki:
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (~300g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 duże dojrzałe banany lub 3 mniejsze (po obraniu ok. 200-230 g)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (~100 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- niepełne 1/2 szklanki miodu (ok. 140 g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (~80 g)
- 50 g daktyli bez pestek, posiekanych
- 2 jaja
Dekoracja:
- 200-250 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- kolorowe jajeczka, listki świeżej mięty
Przygotowanie:
- Mleko wymieszać z octem. Odstawić.
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
- Piekarnik nagrzać do 160-165°C (termoobieg). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki ∅ 6 cm)
- Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej (~300g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- W misce rozgnieść banany, wlać olej, ekstrakt z wanilii, miód. Wsypać wiórki kokosowe i posiekane daktyle, wlać mleko z octem, wbić jaja. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 2 duże dojrzałe banany lub 3 mniejsze (po obraniu ok. 200-230 g)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (~100 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- niepełne 1/2 szklanki miodu (ok. 140 g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (~80 g)
- 50 g daktyli bez pestek, posiekanych
- 2 jaja
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą. Krótko wymieszać, aż zniknie biała mąka - nie mieszać jednak dokładnie, wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciasto na muffiny przełożyć do papilotek do 3/4 wysokości (używam łyżki do lodów do napełniania papilotek). Piec ok. 13-15 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Muffinki wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce.
- Ostudzone babeczki udekorować bitą śmietaną ubitą z 1 łyżką cukru pudru. Udekorować kolorowymi jajeczkami i listkiem mięty.