Knedle ze śliwkami to potrawa znana chyba w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji bez białego cukru, jednocześnie nie pozbawiając słodyczy, z której knedle ze śliwkami przecież słyną.
Śliwki słodzę zdrowym cukrem kokosowym, a gotowe knedle polewam syropem z agawy. Knedle ze śliwkami podaję obowiązkowo z chrupiącą bułką tartą i palonym masłem. Oczywiście jeśli nie macie ochoty na knedle w zdrowszej wersji, możecie tradycyjnie użyć zwykłego cukru.
Ziemniaki do knedli powinno się gotować w całości i bez obierania. Dzięki temu ziemniaki nie będą chłonąć wody. Dodatkowo ciasto na knedle zagniata się, kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Te dwa triki powodują, że przygotowanie knedli staje się łatwe i szybkie. Trzy duże ziemniaki wystarczy dobrze wyszorować i ugotować do miękkości.
Odcedzone i lekko ostudzone obrać (skórka będzie bardzo łatwo odchodzić) i przecisnąć przez praskę. Od razu do ciepłych dajemy mąkę, jajo, siekamy nożem a następnie formujemy wałek. Wałek kroimy na 9 kawałków, które wypełniamy śliwką. Ważne jest, aby w momencie gdy wyrabiamy ciasto, wstawić wodę w dużym garnku. Knedle bowiem należy od razu ugotować.
Jeśli szukacie innych dań pozbawionych białego cukru, zapraszam tutaj. Polecam również książkę “Owocowe historie. Desery i przetwory bez cukru“, zawierającą ponad 130 przepisów, w tym 55 mojego autorstwa. Więcej szczegółów znajdziecie pod tym linkiem.
Knedle ze śliwkami – słodkie, bez białego cukru
Knedle ze śliwkami - słodkie, bez białego cukru. Przepis na knedle ze śliwkami bez cukru. Przepis na knedle w zdrowszej wersji.
Knedle ze śliwkami - Składniki:
- 700 g ziemniaków (nieobranych, niekrojonych)
- 300 g śliwek (najlepsze węgierki)
- 1 płaska łyżka cukru kokosowego
- 1 jajko
- ok. 200-250 g mąki pszennej
- sól morska
Dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 czubata łyżka masła
- syrop z agawy
- opcjonalnie: bita śmietana, świeże owoce do dekoracji
Knedle ze śliwkami - Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć. Bez obierania i krojenia włożyć do garnka. Zalać wodą, osolić. Zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości (20-30 minut).
- Śliwki umyć, wypestkować. Posypać cukrem kokosowym.
- Ziemniaki odcedzić. Wstawić osoloną wodę w dużym garnku.
- Kiedy ziemniaki lekko ostygną, obrać ze skórki i od razu przecisnąć przez praskę do ziemniaków na stolnicę. Oprószyć szczyptą soli. Posypać mąką. W środek wbić jajo. Wszystko przesiekać nożem (ciasto powinno być jeszcze ciepłe), a następnie ręcznie połączyć.
- Uformować wałek o średnicy ok. 3 cm. Nożem pokroić na ok. 3 cm kawałki.
- Każdy kawałek delikatnie rozpłaszczyć na dłoni. Na środku ułożyć po jednej śliwce. Zlepić brzegi, a następnie uformować kulę. Powtórzyć z resztą ciasta.
- Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć gaz i delikatnie włożyć partię knedli. Zwiększyć ogień, a kiedy się woda się zagotuje zmniejszyć na średni. Gotować jeszcze przez kilka minut od wypłynięcia knedli na powierzchnię (czas zależny od wielkości, grubości knedli - u mnie 2-3 minuty od wypłynięcia).
- Na patelni zarumienić bułkę tartą. Następnie dodać masło. Rozpuścić, spienić, wymieszać.
- Gotowe knedle wyłowić na półmisek, a gdy woda z nich spłynie, rozłożyć na talerzach. Polać zrumienioną bułką z masłem. Skropić syropem z agawy.
- Można udekorować bitą śmietaną i świeżymi owocami.