C

Ciasto z budyniem i porzeczkami bez pieczenia

Ciasto z budyniem i porzeczkami - Ciasto z masą budyniową i dżemem z porzeczki bez pieczenia

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu Ciasto z budyniem i porzeczkami bez pieczenia. Idealne na wszelkie rodzinne imprezy. Robi się je mega szybko, bo używamy samych gotowców (tak, wiem ja i gotowce? na co dzień – nie! Ale na imprezkę rodzinną – idealne!)

Mamy tutaj bowiem gotowe herbatniki, budynie w proszku, dżem z czarnej porzeczki, mleko i wiórki. Masa budyniowa nie jest z niczym miksowana po ostudzeniu (masa budyniowa bez masła). Budyń gotujemy tylko na mleku z cukrem (plus domowy ekstrakt z wanilii). Ostudzony, przekładamy herbatnikami na zmianę z dżemem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wiórki kokosowe podprażam wcześniej w piekarniku, aby nabrały pysznego aromatu. Nie grzeję specjalnie dla nich pieca, lecz wykorzystuję nagrzany piekarnik, np. po pieczeniu chleba czy innego ciasta. Wkładam blaszkę wyłożoną papierem z wysypaną warstwą wiórek na kilka minut do nagrzanego pieca i trzymam tyle, aż wiórki lekką się ozłocą. Następnie ostudzone przekładam do szklanego słoika i używam jako posypki do tego ciasta lub innych deserów. Takie wiórki utrzymają swój aromat w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet 2-3 miesiące.

Ciasto z budyniem i porzeczkami bez pieczenia

Inspirację na to ciasto znalazłam na portalu Przepisy.pl (przepis znajdziesz tutaj). Zmieniłam jednak parę rzeczy. Użyłam bowiem herbatników pełnoziarnistych (które swoim ciemniejszym kolorem nawiązują do uprażonych wiórków kokosowych), a do budyniu – cukier trzcinowy, który ma karmelowy posmak. Wierzch ciasta z budyniem i porzeczkami bez pieczenia dekoruję uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi, które bez tego, nie mają takiego pysznego, lekko orzechowego aromatu. Oczywiście waniliowy smak budyniu podkręcam moim wielo-wielo-letnim domowym ekstraktem z wanilii.

Ciasto z budyniem i porzeczkami - Ciasto z masą budyniową i dżemem z porzeczki bez pieczeniaCiasto z budyniem i porzeczkami bez pieczenia polecam nie tylko w sezonie na świeże porzeczki. Chociaż porcja świeżych porzeczek pięknie się prezentuje na kawałku ciasta. Lekko kwaskowe owoce porzeczki są również idealnym zwieńczeniem deseru.

Po przepisy na ciasta bez pieczenia zapraszam tutaj, a po przepisy z porzeczkami tu.

Polecam również inne ciasta z porzeczkami:

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz