Ciasto dyniowe – pyszne jesienne ciasto z dynią, pełne orzechów włoskich, żurawiny i rozgrzewających przypraw. Szybkie i proste w przygotowaniu, bo bez miksera.
Do ciasta dyniowego używam dyni Hokkaido, której nie trzeba obierać. Koniecznie polecam w sezonie na dynie.
Ciasto dyniowe, ciasto z dynią
Przepis na Ciasto z dynią. Ciasto dyniowe z orzechami włoskimi i żurawiną. Szybkie i proste. Ciasto z dynią bez miksera.
Ciasto dyniowe - Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- 2 płaski łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 150 g cukru
- 200 g dyni startej na dużych oczkach (Hokkaido, w skórce - ok. 2 szklanki)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 4 jaja
- 150 g obranych i posiekanych orzechów włoskich (ok. 1.5 szkl.)
- 50 g suszonej żurawiny
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- kawałek obranej dyni, pokrojonej w 5 mm plasterki (ok. 25 plasterków)
Ciasto dyniowe - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować dodatek: Łyżkę cukru wymieszać z łyżeczką cynamonu i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru. Dodać plasterki dyni. Wymieszać. Odstawić.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do jednej, większej miski. Dodać sól, mielone przyprawy i cukier. Wymieszać łyżką.
- Dodać startą dynię, jaja, olej oraz bakalie. Wszystko ponownie wymieszać.
- Ciasto dyniowe przełożyć do foremki. Na wierzchu rozłożyć plasterki dyni obtoczone w cynamonowym cukrze. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 45 minut to tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut a następnie przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić.
- Ciasto dyniowe posypać cukrem pudrem.
UWAGI:
Do ciasta dyniowego używam nieobranej dyni Hokkaido.