B

Baileys latte – pyszna, świąteczna kawa

Baileys latte to przepyszna kawa Latte z likierem Baileys. Udekorowana bitą śmietaną, laską cynamonu i szczyptą świeżo tartej gałki muszkatołowej. Gałki dajemy bardzo mało, ale jej nie pomijamy (“ta gałka jednak robi swoje” – jak to mówią moi goście 🙂 ).

Wbita laska cynamonu w śmietanę nie tylko zdobi Baileys latte, ale również powoli uwalnia swoje delikatne aromaty, dlatego nie wyciągamy jej podczas picia kawy. Baileys latte najlepiej pić przez słomkę (co niektórzy próbują ją pić przez laskę cynamonu 🙂 ). 

Baileys latte pomimo wlania do gorącej kawy zimnego mleka i likieru Baileys w temperaturze pokojowej, jest przyjemnie ciepłe, ma odpowiednią temperaturę. Baileys latte przygotujecie szybko, więc polecam je, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, a my nie mamy nic do kawy 🙂

Kawa Latte różni się od kawy Latte Macchiato brakiem charakterystycznych warstw. Zwykłe latte ma bowiem postać wymieszanej kawy z mlekiem, dlatego bez znaczenia tutaj jest kolejność wlewania płynów.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz