Baileys latte to przepyszna kawa Latte z likierem Baileys. Udekorowana bitą śmietaną, laską cynamonu i szczyptą świeżo tartej gałki muszkatołowej. Gałki dajemy bardzo mało, ale jej nie pomijamy (“ta gałka jednak robi swoje” – jak to mówią moi goście 🙂 ).
Wbita laska cynamonu w śmietanę nie tylko zdobi Baileys latte, ale również powoli uwalnia swoje delikatne aromaty, dlatego nie wyciągamy jej podczas picia kawy. Baileys latte najlepiej pić przez słomkę (co niektórzy próbują ją pić przez laskę cynamonu 🙂 ).
Baileys latte pomimo wlania do gorącej kawy zimnego mleka i likieru Baileys w temperaturze pokojowej, jest przyjemnie ciepłe, ma odpowiednią temperaturę. Baileys latte przygotujecie szybko, więc polecam je, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, a my nie mamy nic do kawy 🙂
Kawa Latte różni się od kawy Latte Macchiato brakiem charakterystycznych warstw. Zwykłe latte ma bowiem postać wymieszanej kawy z mlekiem, dlatego bez znaczenia tutaj jest kolejność wlewania płynów.
Baileys latte – pyszna, świąteczna kawa
Przepis na kawę świąteczną. Baileys Latte. Przepyszna kawa z likierem Baileys. Kawa świąteczna przepis. Latte z bitą śmietaną.
Składniki na Baileys latte:
- 150 ml zaparzonej, gorącej kawy
- 50 ml mleka
- 50 ml likieru Bayles
- 1 laska cynamonu
- gałka muszkatołowa
- bita śmietana
Przygotowanie Bayles latte:
- Aby przygotować Baileys latte: do szklanki wlej zaparzoną, gorącą kawę. Wlej likier Baileys, a następnie mleko.
- Udekoruj bitą śmietaną, posyp odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej. Wbij w śmietanę laskę cynamonu.
- Baileys latte najlepiej pić przez słomkę. Laskę cynamonu zostawiamy w szklance, przez cały okres picia (subtelny, bardzo delikatny aromat cynamonu będzie się powoli uwalniał i aromatyzował każdy łyk Baileys latte).