Pyszne i zdrowe, domowe lody bananowe z malinowym dżemem z nasionami chia i tymiankiem cytrynowym bez dodatku białego cukru.
Dżem przygotowujemy bez gotowania czy miksowania. Dojrzałe maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z chia, syropem z agawy (można zastąpić naturalnym miodem o neutralnym smaku) i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby nasiona napęczniały i zagęściły dżem.
Gotowy dżem wkładamy na dno foremek i przykrywamy błyskawicznymi lodami bananowymi z mrożonych, dojrzałych bananów. Lody są wegańskie, bez glutenu, bez cukru.
Lody bananowe z malinami – domowe lody z szybkiem dżemem z malinami, chia, tymiankiem – bez cukru
Pyszne i zdrowe, domowe lody bananowe z malinowym dżemem z nasionami chia i tymiankiem cytrynowym bez dodatku białego cukru. Przepis na domowe lody bananowe.
Składniki na Domowe lody bananowe:
- 3 dojrzałe banany w kawałkach, zmrożone przez min. 4 godziny
- 60 g mleka kokosowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Szybki dżem malinowy z chia i tymiankiem:
- 100 g świeżych malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 1,5 łyżki nasion chia
- 0,5 łyżeczki listków świeżego tymianku cytrynowego
Przygotowanie:
- Przygotować dżem malinowy: Maliny umyć, osuszyć, rozgnieść widelcem. Wymieszać z sokiem cytryny i syropem z agawy. Spróbować i ewentualnie dosłodzić syropem, jeśli maliny będą kwaśne. Dodać nasiona chia, listki świeżego tymianku. Wymieszać.
- Schować do lodówki na 1 godzinę, aby nasiona chia napęczniały i zagęściły dżem.
- Przygotować lody bananowe: Zmrożone kawałki bananów wrzucić do kielicha blendera, wlać mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować na gładką, gęstą masę.
- Na dno foremek do lodów łyżką nałożyć dżem malinowy, dopełnić lodami bananowymi. Wbić patyczki. Schować do zamrażalnika na min. 4 godziny lub całą noc.
- Gotowe lody wyjąć z zamrażarki, odczekać 5-10 minut, wyjąć z foremek. Jeśli nie chcemy czekać, foremkę z lodami można trzymać pod strumieniem ciepłej wody.