Od dziecka byłam bardzo wybredna i dość zdecydowana w tym, co było dobre a co nie. Nie lubiłam w dzieciństwie ciast, za wyjątkiem kilku. Nie lubiłam większości, bo były albo suche, albo twarde, albo niesmaczne, bo pieczone na margarynie, albo po prostu nie miały odpowiednich proporcji.
Piernik również był takim ciastem, choć nie bardzo pamiętam, aby był pieczony u mnie w rodzinie. Jedyne ciasta pierniki jakie znałam to te kupowane na odpuście, ew. w sklepie. Suche i niedobre…
I pamiętam pewien grudniowy dzień w pracy… Do mojego pokoju przyszła Gosia. Przyszła poczęstować swoim piernikiem, którego piecze od lat. Piernik? Pomyślałam i wzdrygnęłam się. Ale nie wypada przecież odmówić… Spróbowałam i… moje kubki smakowe oszalały 🙂
To był najpyszniejszy piernik, jaki jadłam. Od razu poprosiłam Gosię o przepis i od tamtego czasu piekę rok do roku. Często podwójną porcję. Z poniższego przepisu wychodzą dwie podłużne foremki. Ale piernik jest tak pyszny (szczególnie, gdy postoi z tydzień lub dwa :)), dlatego często piekę podwójną porcję. Wówczas obdarowuje bliskich lub mrożę “na czarną godzinę”. Piernik od Gosi był bez polewy, ale ponieważ my lubimy taki czerstwy, to polewa jest wówczas konieczna!
Poza tym piernik jest bardzo zdrowym ciastem! Pieczony jest u mnie zawsze na mące żytniej razowej, ma mnóstwo suszonych owoców i migdałów (które jako jedyne z orzechów mają działanie alkalizujące) no i nie zawiera białego cukru, czy masła. Taki piernik spokojnie moglibyśmy spożywać przez cały rok!
Dzięki Gosia!
Piernik upieczony w dwóch keksówkach, kroję na trzy części w poprzek. Dolne warstwy obydwu pierników łączę razem powidłami, kroje w kostki i zanurzam w polewie czekolawej, tworząc pyszne Kostki Czekoladowe z Piernika!
Pozostałe części również przekładam powidłami i oblewam polewą, tworząc dwa niższe (bo pozbawione spodniej warstwy) Ciasta Pierniki.
Polecam na Święta Bożego Narodzenia, na Sylwestra i na cały nowy rok 😀 Polecam również przepis na “Szybki piernik bez miksera“.
Piernik – najlepszy
Przepis na Piernik. Pyszne ciasto na mące żytniej, z miodem i bakaliami, oblane polewą czekoladową i przełożone powidłami śliwkowymi.
Piernik - Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej (~ 1,5 szkl.)
- 250 g mąki żytniej (~ 1,5 szkl.)
- 250 g (~2/3 szkl.) miodu o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy lub lipowy)
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 6 dużych jaj
- 3/4 łyżeczki sody
- odrobina masła i mąki do obsypania foremek
Pzyprawy:
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 niepełna łyżeczka mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 2 ziela angielskie utłuczone w moździerzu na pył
Dodatkowo:
- 150 g rodzynków
- 150 g suszonej moreli
- 150 g suszonych śliwek
- 50 g migdałów siekanych
Polewa, przełożenie i dekoracja:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 10 łyżek słodkiej śmietanki kremówki 18% + mleko
- 1-2 słoiczki powideł śliwkowych
- pierniczki, posypki, migdały do dekoracji
Piernik - Przygotowanie:
- W dużym, szerokim rondlu przesmażyć miód. Gdy zacznie się pienić, wrzucić przyprawy oraz olej. Wymieszać.
- Kiedy zacznie pachnieć przyprawami, do wrzącego miodu z olejem przesiać mąkę pszenną, wsypać mąkę żytnią (bez przesiewania) i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostudzenia i schować na noc do lodówki (w tym stanie ciasto może leżakować nawet z tydzień).
- Piekarnik nastawić na 165°C (grzałka góra-dół). Dwie foremki keksówki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- W zależności od konsystencji ciasto na piernik albo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub malakserem tarczą o drobnych oczkach, albo malakserem z zamontowanymi nożami do siekania. Wybór zależy od stanu ciasta. Jeśli będzie zbite i twarde jak kamień - łatwiej zetrzeć. Jeśli będzie bardziej miało konsystencję grudkowatą, luźną - można przesiekać malakserem nożami (najczęściej to stosuję).
- Posiekać suszone śliwki i morele, ale nie za drobno (ja siekam krótko w malakserze z nożami).
- Żółtka oddzielić od białek. Ubić z cukrem (zostawić 2 łyżki cukru) na puszysty "kogel-mogel", wymieszać ze śmietaną. Dodać do ciasta razem z sodą, rozmieszaną w odrobinie wody. Dokładnie wymieszać.
- Ubić pianę z białek. W połowie ubijania stopniowo wsypywać pozostawiony cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
- Do ciasta na piernik dodać wszystkie bakalie oraz 1/3 ubitej piany. Wymieszać. Następnie dodać resztę piany i bardzo delikatnie wymieszać.
- Ciasto na piernik przełożyć do dwóch keksówek, wcześniej wysmarowanych i obsypanych mąką a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut.
- Gorące ciasto można odrazu oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. Ostudzone i bez polewy można również zawinąć szczelnie w folię spożywczą i przechować nawet do tygodnia.
- Piernik najczęściej piekę przed Wigilią, ale spożywamy go w okolicach Nowego Roku, przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą - taki odstany jest najlepszy! Przecinam każdy piernik 3 razy w poprzek. Spodnią część jednego piernika smaruje grubo powidłami i przykrywam spodnią częścią drugiego piernika. Kroję w kostki i oblewam polewą. Dekoruję migdałem i dowolną posypką. Otrzymuję pyszne Czekoladowe Kostki z Piernika.
- Pozostałe części piernika również przekładam powidłami i już w całości oblewam polewą, tworząc dwa Ciasta Piernikowe z jedną warstwą powideł.
- Przygotowanie polewy: w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, wlać 10 łyżek śmietanki, wymieszać do uzyskania gładkiej, gęstej i lśniącej polewy (w razie konieczności dodać odrobinę mleka). Gotową polewą polać ciasto. Dowolnie udekorować.
