Serowe ciasteczka “Gęsie łapki” to ciastka z białym serem twarogowym, składane na kształt przypominający łapki gęsie. Najczęściej występują bez nadzienia, składane dwukrotnie.
Mnie jednak nie odpowiadają ciastka takiej grubości, dlatego składam je tylko raz i nadziewam borówkami. Do ciasta wykorzystuję całą kostkę sera i najczęściej jest to 275 g. Chociaż zdarza mi się je piec na twarogu 250 g. Smaczniejsze są jednak, kiedy mają więcej sera.
Ciasto na serowe ciasteczka jest bez cukru i nie jest to błąd. Cukrem posypujemy wnętrze każdego ciasteczka, przed wyłożeniem borówek.
Serowe ciasteczka to bardzo proste w przygotowaniu ciastka i ulubione w moim domu. Szczególnie jeśli mamy malakser, który w kilka sekund zmiksuje nam całe ciasto. Możesz to zobaczyć na poniższym, króciutkim filmiku.
30 sek. filmik – Kliknij i zobacz jakie to proste:
Ciasteczka serowe “Gęsie łapki” najsmaczniejsze są świeżo po upieczeniu. Ale dzięki temu, że robię wersję składaną raz, w kolejne dni ciasteczka są równie pyszne. Ciastka składane dwukrotnie, mają po prostu za dużo ciasta i przez to nie są tak chętnie spożywane w dniach kolejnych.
Ciasto na serowe ciasteczka można przygotować dzień wcześniej. Po wyciągnięciu z lodówki będą wymagały jednak więcej czasu, zanim będzie można je łatwo rozwałkować.
Z poniższego przepisu wychodzą dwie blachy ciasteczek serowych.
Po inne przepisy na Ciasteczka zapraszam tutaj.
Serowe ciasteczka – “Gęsie łapki”
Przepis na Serowe ciasteczka - "Gęsie łapki". Ciastka serowe. Ciasteczka twarogowe. Proste ciastka bez cukru z twarogiem. Ciastka z owocami.
Serowe ciasteczka - Składniki:
- 275 g twarogu półtłustego
- 200 g zimnego masła (82%)
- 2 żółtka
- 300 g (ok. 2 szkl.) mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową)
Dodatkowo:
- 10 łyżeczek cukru trzcinowego
- 2 białka jaj
- 200-300 g borówek, truskawek
Serowe ciasteczka - Przygotowanie:
- Zobacz 30 sekundowy filmik poniżej, aby zobaczyć proces przygotowania serowych ciasteczek.
- Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do siekania włożyć zimne masło w kawałkach, ser biały i sól. Zmiksować. Następnie dodać żółtka, wsypać mąkę. Ponownie wszystko zmiksować.
- Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść kulę, spłaszczyć, owinąć papierem do pieczenia i schować na 30-60 minut do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, ale przed wałkowaniem należy wcześniej wyjąć).
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko na grubość ~2-3 mm. Miseczką o średnicy 15-20 cm wyciąć okręgi. Każdy okrąg przeciąć na pół, posmarować roztrzepanym ze szczyptą soli białkiem, posypać 1 łyżeczką cukru trzcinowego.
- Na środku każdego półokręgu ułożyć 1 łyżkę borówek. Złożyć na pół. Nie dociskać (dociskam tylko jeden narożnik). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem. Niczym nie sypać.
- Serowe ciasteczka piec w nagrzanym do 220°C (termoobieg) przez 15-20 minut. Czas zależy od grubości ciasteczek oraz Waszego piekarnika. Grubsze będą wymagały dłuższego pieczenia. Jeśli ciasteczka serowe będą się za bardzo przypiekać, zmniejsz temperaturę i wydłuż odpowiednio czas pieczenia (np. 200°C na 25-30 minut).
- Ciasteczka serowe po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Studzić na kratce.