Back to home
.
Kategoria

Ciasta

Liczba przepisów: 62
Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha

Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha

Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę. Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi w wódce rodzynkami. Przepyszne ciasto z charakterem. Taki tort czekoladowy, ale przygotowany na dużą blachę. Idealny na wszelkie imprezy, dla dużej liczby gości. U nas królował na imprezie urodzinowej….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 listopada 2018
Beziki

Beziki

Proste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik bezowy – idealny na jedną porcję. Odchodzi wówczas problem z kruszącą się bezą podczas krojenia kawałków w dużym torcie bezowym. Beziki najlepiej formować przy pomocy rękawa cukierniczego dobrej jakości….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 października 2018
Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową

Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową

Czy zdarzają się Wam takie dni, że “chodzi” za Wami coś słodkiego? W domu nic nie macie, a sklepowego nie lubicie? Na dodatek pogoda się popsuła, a Wy nie macie ani humoru, ani ochoty na zabawy w kuchni? Ja właśnie miałam taki dzień. Marzył mi się mały kawałek domowego ciasta, ale za nic nie chciało…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 września 2018
Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies

Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies

Najlepsze Brownie na świecie, czyli “World’s Best Brownies” wg samego Gordona Ramsay’a. Przepis, o dokładnie takiej nazwie, pochodzi z jednej z książek Gordona “Bread Street Kitchen”. Brownie jest chrupiące z wierzchu, wilgotne i zbite w środku oraz obłędnie czekoladowe, dlatego ważna jest jakość używanych czekolad. Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga używania…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 września 2018
Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera

Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera

Proste, szybkie w przygotowaniu “Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera“. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ręcznie i upiec. Ciasto idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni :) Polecam w sezonie na śliwki, który właśnie się rozpoczął. Zobacz również przepis na wersję ciasta z truskawkami. Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 sierpnia 2018
Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami

Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami

Mięciutkie, wilgotne, pyszne Drożdżówki z borówkami z lukrem. Po kilku tygodniach prób udało mi się w końcu opracować idealny, własny przepis na drożdżówki, który zamieszczam poniżej. Sekretem idealnych drożdżówek są żółtka, ubijanie ich na początku z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie odpowiednie wyrobienie ciasta. Początkowo wyrabiałam wszystko razem, przez co ciasto nie było tak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 sierpnia 2018
Jagodzianki

Jagodzianki

Kiedy zaczął się sezon na jagody, zamarzyły nam się prawdziwe, domowe Jagodzianki. Przepisów na drożdżówki z jagodami jest wiele i trudno zdecydować się ten jedyny. Niestety większość przepisów jakie testowałam, kompletnie mnie nie zadowalały. Postanowiłam stworzyć własną recepturę, którą dopracowywałam przez ostatnie tygodnie. Moim zdaniem kluczem idealnych jagodzianek jest ciasto. Musi być mięciutkie i wilgotne….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 lipca 2018
Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z porzeczkami i bezą na półkruchym, maślanym cieście. Kwaskowate czerwone porzeczki wyłożone na podpieczony spód i przykryte chmurką z ubitych białek. Proste i smaczne ciasto w sezonie na porzeczki. Polecam również “Ciasto z czarną porzeczką i bezą“. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 lipca 2018
Ciasto z czarną porzeczką i bezą

Ciasto z czarną porzeczką i bezą

Ciasto z czarną porzeczką i bezą na półkruchym spodzie. Połączenie kwaśnej i cierpkiej, czarnej porzeczki ze słodką i chrupiącą bezą, posypaną płatkami migdałów. Na podpieczony spód wykładamy porzeczki, przykrywamy ubitą pianą i pieczemy do momentu gdy beza będzie z wierzchu chrupiąca. Proste ciasto w sezonie na porzeczki.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 lipca 2018
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką. Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 24 czerwca 2018
Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami

Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami

Tort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem). Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną. Ponieważ…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 maja 2018
Wegańskie, zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami

Wegańskie, zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami

Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru, bez glutenu (w diecie BG należy użyć płatków owsianych bezglutenowych, a w przypadku diety wegańskiej – bez miodu) i bez pieczenia. Batony lubię trzymać w zamrażalniku. Po wyjęciu z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 kwietnia 2018
Sernik waniliowy – bez glutenu

Sernik waniliowy – bez glutenu

Przepyszny sernik waniliowy bez glutenu, bez spodu z prawdziwą laską wanilii i domowym ekstraktem waniliowym. Z polewą na bazie kwaśnej śmietany i syropu klonowego. Szybki w przygotowaniu, ale gotowy do zjedzenia po schłodzeniu w lodówce. Idealny na imprezy, kiedy potrzebujemy przygotować deser wcześniej (sernik najlepiej piec wieczorem i podawać dopiero na drugi dzień). Pamiętać należy,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 kwietnia 2018
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc

Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc

Święta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 marca 2018
Proste ciasto z makiem – bez miksera

Proste ciasto z makiem – bez miksera

W makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta bardzo wysuszone, a przez to mało smaczne. Gospodynie pewnie do serca brały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 5 marca 2018
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij