Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę. Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi w wódce rodzynkami. Przepyszne ciasto z charakterem. Taki tort czekoladowy, ale przygotowany na dużą blachę. Idealny na wszelkie imprezy, dla dużej liczby gości.
U nas królował na imprezie urodzinowej. Ciasto jest pyszne, ale sycące. To co zostanie – można zamrozić (najlepiej w kawałkach). Nam bardzo smakowały porcje wyciągnięte bezpośrednio z zamrażalnika i spożywane od razu. Taki rodzynkowiec nie jest zmrożony na kamień i można go od razu kroić widelcem.
My lubimy kiedy masa maślano-budyniowa nie zdąży zmięknąć. Wówczas mrożony rodzynkowiec, przypomina nam lodowe kanapki 🙂 Tak samo preferujemy rodzynkowca serwowanego prosto z lodówki, niż takiego “odstanego” w temperaturze pokojowej, kiedy to masa maślano-budyniowa mięknie. Wy oczywiście podajcie “Ciasto z rodzynkami” wedle Waszego gustu.
Po inne przepisy na Ciasta Czekoladowe, zapraszam tutaj.
Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha
Rodzynkowiec - ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę. Przepis na tort czekoladowy z rodzynkami maczanymi w wódce na dużą blachę.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj (używam rozmiaru L)
- 1.5 szklanki cukru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao (typu Decormorenno)
- 0.25 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- opcjonalnie dżem porzeczkowy do przełożenia biszkoptu
Czekoladowa masa budyniowa:
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 1 szklanka cukru
- 1.5 kostki miękkiego masła 82% (300 g)
Polewa z rodzynkami:
- 400 g rodzynek
- 0.5 l wódki (2 szklanki)
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 0.5 kostki masła 82% (100 g)
Rodzynkowiec - ciasto z rodzynkami - Przygotowanie:
- Rodzynki zalać wódką i odstawić na 24 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno dużej blachy o wymiarach mniej więcej 25cm x 38cm (u mnie z odpinaną obręczą) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy).
- Do miski przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać z solą. Odstawić.
- Jaja ubić z cukrem na gęsty i puszysty kogiel-mogiel (może to potrwać nawet z 10-15 minut). Dodać przesianą mąkę (w 3 partiach) i wymieszać bardzo delikatnie po dodaniu każdej z części. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt). Na końcu wlać olej i krótko zmiksować.
- Masę na biszkopt kakaowy przelać do przygotowanej formy. Masa będzie niska - ok. 1 cm, ale urośnie dzięki obecności proszku do pieczenia i ubitych jaj.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Wyjąć z pieca. Ostudzić.
- Przygotowanie masy czekoladowej: Ugotować budynie czekoladowe na mleku z cukrem wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić. Zmiksować z miękkim masłem (miękkie masło zmiksować na puch i, wciąż ucierając dodawać po łyżce wystudzony do temperatury pokojowej budyń).
- Przygotowanie polewy czekoladowej: Czekoladę mleczną i gorzką połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Namoczone przez 24 godziny rodzynki odsączyć z wódki na sicie (wódkę zachować) i wmieszać do roztopionej czekolady.
- Składanie ciasta: Ostudzony biszkopt kakaowy przekroić na dwie części. Pierwszą część nasączyć hojnie wódką, pozostałą z moczonych rodzynek. Posmarować cienką warstwą dżemu (jeśli używamy - ja nie używałam). Wyłożyć masę czekoladową, zostawiając trochę na wierzch. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć wódką (w sumie zużywam prawie całą bez jednego kieliszka), posmarować pozostawionym kremem czekoladowym. Na wierzch wyłożyć polewę czekoladową z rodzynkami. Wstawić ciasto do lodówki, aby masa budyniowa stężała.
Zrobiłam na Sylwestra! Rodzinka zachwycona! Trochę duża porcja, jak na ograniczenia w ilości gości spowodowane pandemią, ale sprawdziłam Twój sposób na mrożenie tego ciasta. Faktycznie – rewelka. Chyba też wolimy takie z zamrażarki. Super!
Blachę o jakich wymiarach należy użyć ?
Punkt 2 przygotowania ? Podane wymiary blaszki
Robię na imprezkę rodzinną 😀
Po zdjęciach i składnikach zapowiada się obłędnie ?. Muszę koniecznie zrobić