M

Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy czyli mini pavlova w kształcie gniazd wielkanocnych. Pięknie się będą prezentować na wielkanocnym stole, wypełnione słonecznym kremem cytrynowym – lemon curd.

Z podanego przepisu u mnie wychodzi 7 gniazdek na jednej blaszce i 3 “biedne” na drugiej. Ponieważ bezę najbardziej lubię piec bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, to blachę z głównymi bezami wkładam na środkową półkę, a blachę z resztkami tuż pod nią.

Resztki przeznaczam “na straty” (czyli zjadamy w deserach lub z lodami), gdyż piana wyskrobana z misy nie jest już tak napowietrzona i przez to gniazdka nie wychodzą zbyt atrakcyjnie.

Mini bezy można podawać z dowolnymi dodatkami, ale najlepiej prezentują się z kremem cytrynowym na środku, do którego zużywamy oddzielone żółtka – szczególnie w okresie Świąt Wielkiej Nocy (przepis tutaj).

Jeśli wolicie mniejsze beziki i bardziej delikatne, to zobaczcie ten przepis.

Polecam również nasze ulubione wieńce bezowe, czyli:

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz