M

Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy czyli mini pavlova w kształcie gniazd wielkanocnych. Pięknie się będą prezentować na wielkanocnym stole, wypełnione słonecznym kremem cytrynowym – lemon curd.

Z podanego przepisu u mnie wychodzi 7 gniazdek na jednej blaszce i 3 “biedne” na drugiej. Ponieważ bezę najbardziej lubię piec bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, to blachę z głównymi bezami wkładam na środkową półkę, a blachę z resztkami tuż pod nią.

Resztki przeznaczam “na straty” (czyli zjadamy w deserach lub z lodami), gdyż piana wyskrobana z misy nie jest już tak napowietrzona i przez to gniazdka nie wychodzą zbyt atrakcyjnie.

Mini bezy można podawać z dowolnymi dodatkami, ale najlepiej prezentują się z kremem cytrynowym na środku, do którego zużywamy oddzielone żółtka – szczególnie w okresie Świąt Wielkiej Nocy (przepis tutaj).

Jeśli wolicie mniejsze beziki i bardziej delikatne, to zobaczcie ten przepis.

Polecam również nasze ulubione wieńce bezowe, czyli:

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *