Czy zdarzają się Wam takie dni, że “chodzi” za Wami coś słodkiego? W domu nic nie macie, a sklepowego nie lubicie? Na dodatek pogoda się popsuła, a Wy nie macie ani humoru, ani ochoty na zabawy w kuchni? Ja właśnie miałam taki dzień. Marzył mi się mały kawałek domowego ciasta, ale za nic nie chciało mi się nic robić. Nie miałam ochoty na szukanie przepisów, pieczenie z wielu składników czy też ich skrupulatne odmierzanie. Miało być szybko, krótko i lekko.
Wtedy przypomniałam sobie, że gdzieś kiedyś w telewizji słyszałam o “szybkim biszkopcie na piątkę“, w którym na 5 jajek dawało się 5 łyżek cukru i 5 łyżek mąki (reszty składników nie pamiętałam). Ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam, postanowiłam skorzystać z tych proporcji i zrobić po swojemu.
Oczywiście osobne ubijanie białek nie wchodziło w grę :), dlatego wrzuciłam jaja do miksera, włączyłam miksowanie, dodałam cukier i ubijałam (a w zasadzie mikser ubijał sam), aż masa się tak napuszyła, że zaczęła prawie “wychodzić” z misy. Dodałam odrobinę mojej ulubionej soli waniliowej, domowego ekstraktu z wanilii i mąkę. Wszystko delikatnie wymieszałam, aby nie zniszczyć ubitych jaj i przelałam do foremki. Dorzuciłam kilka śliwek, pokrojonych na kawałki, które od razy zanurzyły się w cieście i upiekłam.
Ponieważ ciasto biszkoptowe lubi bitą śmietanę (a ja chciałam i lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy. I tak o to powstało “Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową” z mięciutkim, puszystym, delikatnym biszkoptem, rozpływającym się w ustach i banalnym w przygotowaniu 🙂
Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową
Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową z mięciutkim, delikatnym biszkoptem, rozpływającym się w ustach. Przepis na szybki biszkopt.
Składniki biszkoptu:
- 5 jaj L
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
Dodatkowo:
- 350 g śliwek
- ~160 g jogurtu naturalnego gęstego
- klika łyżek syropu z agawy
- odrobina masła do wysmarowania boków formy
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy ∅24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go pod obręczą. Boki posmarować odrobiną masła.
- Śliwki umyć, wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Jaja wbić do misy miksera i ubijać mikserem przez kilka minut. Dodać szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy.
- W odstępach 3-4 sekundowych dodawać po łyżce cukier, zwiększając stopniowo obroty miksera. Miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez ok. 5 minut lub do momentu, gdy masa kilkukrotnie zwiększy swoją objętość i będzie bardzo puszysta.
- Dodać przesianą mąkę i wymieszać bardzo delikatnie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt).
- Gotową masę na biszkopt wlać do formy. Rozłożyć delikatnie kawałki śliwek, które od razu zanurzą się w biszkopcie, opadając na dno. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 30 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu bez śliwki powinien wyjść czysty).
- Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca. Po 10 minutach wyjąć z formy na kratkę. Ostudzić. Polać polewą jogurtową (wymieszać jogurt z syropem z agawy) i dowolnie udekorować.