Proste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik bezowy – idealny na jedną porcję. Odchodzi wówczas problem z kruszącą się bezą podczas krojenia kawałków w dużym torcie bezowym. Beziki najlepiej formować przy pomocy rękawa cukierniczego dobrej jakości. Jednorazowe lub z cienkiego materiału mogą pękać podczas wyciskania.

Beziki można formować na dwa sposoby: pełne lub prawie puste w środku. Pełne uzyskamy podczas dokładnego formowania, szprycując warstwy blisko siebie. Takie pełne beziki sprawdzą się kiedy chcemy serwować je jako samodzielne, pojedyczne ciastko – najczęściej jedzone w ręce. Będą mocne, cięższe i bardziej słodkie.

Jeśli chcemy wykorzystać beziki jako mini torciki, czyli przekładać dwa beziki kremem i owocami, polecam zrobić lżejszą wersję – czyli tzw. przeze mnie: “beziki oszukane” 🙂 Podczas szprycowania nie formuję ich dokładnie i nie wypełniam ich gęsto ubitą pianą. Dzięki temu po upieczeniu będą bardzo kruche, bardzo delikatne i po złożeniu będą łatwo kroiły się łyżeczką.

Po przełożeniu bitą śmietaną i owocami stworzą pyszny deser lekki jak chmurka 🙂 Zarówno w smaku, jak i w kaloriach. Niestety ta ich lekkość może przełożyć się na brak sytości, a to z kolei spowoduje, że sięgniecie po drugą porcję. Wówczas o zaoszczędzonych kaloriach nie będzie mowy 🙂 Drugą wadą tej wersji jest wyjątkowa kruchość i łamliwość. Należy po upieczeniu obchodzić się z nimi jak z jajkiem 🙂 Choć i tak wszystko zależy od tego, jak bardzo “puste” Wam wyjdą. Ponieważ z poniższego przepisu wychodzą dwie blachy bezików, polecam zrobić obie wersje i samemu sprawdzić, co nam bardziej odpowiada.

Do przełożenia bezików polecam bitą śmietanę z mascarpone i owoce w żelu z tego przepisu (możecie pominąć świąteczne przyprawy) lub zamiast owoców – pyszny krem lemon curd!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz