Proste, szybkie w przygotowaniu “Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera“. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ręcznie i upiec.
Ciasto idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni 🙂 Polecam w sezonie na śliwki, który właśnie się rozpoczął. Zobacz również przepis na wersję ciasta z truskawkami. Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera
Czekoladowe ciasto ze śliwkami - bez użycia miksera. Proste, szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ręcznie i upiec.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki gorzkiego, ciemnego kakao (ok. 30 g)
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 1 szklanka maślanki (lub 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina)
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru
- 400 g śliwek
Przygotowanie czekoladowego ciasta ze śliwkami:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jeśli zamiast maślanki używacie mleka z octem, to teraz wlać mleko do szklanki, dodać ocet, wymieszać i odstawić. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, a następnie na pół w poprzek.
- 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina
- 400 g śliwek
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą, kakao, solą. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao (ok. 30 g)
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- Do drugiej miski wlać maślankę (lub odstane mleko z octem), dodać jaja, olej i ekstrakt z wanilii. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1 szkl. maślanki (lub mleko z octem)
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i kakao. Krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Rozłożyć śliwki nacięciem do góry. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia).
- Ostudzone czekoladowe ciasto ze śliwkami posypać cukrem pudrem.
Czy do ciasta można dodać przyprawę do piernika?
Pewnie!