Pyszne, delikatnie świąteczne “Brownie piernikowe z żurawiną“. Chrupiące na wierzchu, mokre i ciągnące w środku. Dodatek przyprawy do piernika i suszonej żurawiny sprawia, że brownie w takiej formie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Rodzaj czekolady, jaki użyjecie do Brownie jest kluczowy. Użycie czekolady gorzkiej o ok. 70% zawartości kakao, sprawi, że brownie będzie mocno czekoladowe i bardziej gorzkie. Słodszą wersję otrzymacie w przypadku użycia czekolady ok. 60%. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia!
Polecam również przepis na “Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies”. Po inne przepisy z czekoladą w roli głównej zapraszam tutaj.
Brownie piernikowe z żurawiną
Przepis na Brownie piernikowe z żurawiną. Chrupiące z wierzchu, mokre i ciągnące w środku. Ciasto Brownie z przyprawą do piernika.
Składniki na Brownie piernikowe z żurawiną:
- 245 g czekolady gorzkiej dobrej jakości*
- 200 g masła 82%
- 175 g zwykłego cukru drobnego (caster sugar)
- 125 g cukru brązowego dark muscovado
- 4 duże jaja L, lekko rozbełtane widelcem
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 50 g suszonej żurawiny
Przygotowanie Brownie piernikowego z żurawiną:
- Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm (lub 23 x 30) wyłóż papierem do pieczenia.
- Umieść połamaną czekoladę i masło w kawałkach w dużej, żaroodpornej misce, umieszczonej nad delikatnie wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski) i pozostaw do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.
- 245 g czekolady gorzkiej*
- 200 g masła 82%
- Zdejmij z ognia i ostudź poprzez wmieszanie do niej cukrów balonową trzepaczką. Dodaj ekstrakt z wanilii, rozbełtane jaja i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- 175 g zwykłego cukru drobnego (caster sugar)
- 125 g cukru brązowego dark muscovado
- 4 duże jaja L, rozbełtane
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- Przesiej mąkę, dodaj sól, przyprawę do piernika, cynamon, żurawinę i mieszaj ponownie, aż się wszystko połączy.
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 50 g suszonej żurawiny
- Przelej ciasto na brownie do przygotowanej formy i rozsmaruj tak, aby wszędzie miało jednakową grubość.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35** minut (ja piekę 33), obracając formę w połowie pieczenia, lub piecz do momentu, gdy brzegi zaczną delikatnie pękać a środek będzie miękki w środku, ale nie płynny (będzie tężał w czasie studzenia).
- Upieczone "Brownie piernikowe z żurawiną" wyjmij z piekarnika na kratkę i pozostaw na 10 minut. Jeśli chcesz zjeść brownie na ciepło, pokrój teraz w kawałki i serwuj (np. z łyżką gęstej śmietany lub gałką lodów waniliowych). Jeśli wolisz brownie na zimno, całkowicie ostudź w formie i dopiero pokrój na kwadratowe kostki.
- Całkowicie ostudzone "Brownie piernikowe z żurawiną", przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzyma ok. tygodnia, a w temperaturze pokojowej do 3 dni. Brownie można również zamrozić - będzie dobre do 1 miesiąca.