Mini bezy z Lemon Curd, czyli wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym.
Pięknie będą się prezentować na wielkanocnym stole. Polecam udekorować świeżą miętą oraz kolorowymi jajeczkami. Krem cytrynowy najlepiej wykładać bezpośrednio przed podaniem. Po inne przepisy na bezy zapraszam tutaj. Przepisy na Wielkanoc tutaj.
Mini bezy z Lemon Curd (Mini pavlova, wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym)
Mini bezy z Lemon Curd (Mini pavlova, wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym). Przepis na wielkanocne bezowe gniazdka z kremem cytrynowym.
Składniki:
- Mini bezy, wielkanocne gniazdka z tego przepisu
- 5 żółtek z dużych jaj o rozmiarze L
- 1/2 szklanki cukru (~120 g)
- 3 cytryny (wyszorowane, sparzone lub BIO lub ozonowane)
- 80 g masła w temp. pokojowej
Dodatkowo:
- Listki mięty i kolorowe jajeczka do dekoracji
Przygotowanie:
- Aby przygotować krem cytrynowy, czyli lemon curd należy zetrzeć skórkę z cytryn (tylko żółta część bez białej błonki) oraz wycisnąć z nich sok (będzie ok. 1/2 szklanki soku).
- Skórkę, sok, żółtka przełożyć do misy (metalowej lub żaroodpornej), zasypać cukrem. Misę ustawić na mniejszym rondlu z gotującą się wodą, tak, aby dno misy nie dotykało wody. Ręczną trzepaczką (ew. mikserem) ubijać żółtka z cukrem przez około 10 minut, aż krem zrobi się gęsty. Zdjąć misę z ognia i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce masło (kolejna łyżka, gdy poprzednia dokładnie wmiesza się w masę).
- Gotowy krem cytrynowy przelać przez sito, przełożyć na głęboki talerz. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu (dzięki temu nie zrobi się kożuch) i zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej.
- Bezpośrednio przed podaniem układać po czubatej łyżce kremu cytrynowego na środku upieczonych gniazdek bezowych. Udekorować miętą i kolorowymi jajeczkami z czekolady. Można dodać kleks bitej śmietany bez cukru. Proponuje podawać 1 mini bezę na dwie osoby 🙂