Back to home
Kategoria

Kolacje

  • Liczba przepisów: 150
Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka (shakshuka) to proste, pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką. Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 czerwca 2018
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem

Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem

Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem to zdrowy i bezglutenowy dodatek do obiadu, np. do dań z rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Aromatu do warzyw nadaje dodatek białego wina. Wszystko przyprawiamy odrobiną płatków chilli i natką pietruszki. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 czerwca 2018
Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Jeśli przygotowywaliście “Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce” i zostały Wam porcje szparagów owinięte szynką, możecie je wykorzystać do nowego dania, jakim jest “Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem“. W przypadku tego dania nie trzeba przyrządzać jajka w koszulce (choć jeśli macie, można je użyć). Jajko wbijane jest bowiem w środek tortilli, gdzie przed…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 maja 2018
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy, jak takie danie przygotowują wcześniej profesjonalni kucharze (co jest bardzo przydatne, kiedy chcemy takim smakołykiem poczęstować naszych gości). Zaznaczyć tutaj należy, że idąc do 3 gwiazdkowej, renomowanej i znanej na…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 maja 2018
Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta

Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta

Sałatka ze szparagami, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, prażonymi orzechami nerkowca, posypana pokruszonym serem feta. Z pysznym dressingiem miodowo-musztardowym. To moja propozycja w sezonie na szparagi. Idealna na drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zabrania również na majówkę lub grill. Będzie świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 kwietnia 2018
Prosta pasta czosnkowa ze Skyrem

Prosta pasta czosnkowa ze Skyrem

Prosta pasta czosnkowa ze Skyrem. Bardzo zdrowa. Przydatna szczególnie w sezonie grypowym i podczas przeziębienia. Banalna w przygotowaniu. Składa się tylko z trzech składników: jogurtu naturalnego Skyr (choć w rzeczywistości zaliczany jest do serków), ząbków czosnku (polecam teraz młody czosnek) i odrobiny soli. Pasta czosnkowa do kanapek lub jako dip czosnkowy do warzyw lub krakersów….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 kwietnia 2018
Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku, który nie tylko nadaje charakterystycznego posmaku, ale również wspomaga nasze trawienie. Prosty kapuśniak na kiszonej kapuście.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 kwietnia 2018
Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem

Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem

Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem to proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, które pieczone jest w całości przy wykorzystaniu tylko jednej brytfanny. Kawałki kurczaka (ja kupuję kurczaka w całości, następnie dzielę go na części a z korpusu przygotowuje wywar do innych dań) podsmażane są na brytfannie a następnie wraz z resztą składników…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 kwietnia 2018
Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą to błyskawiczne, proste danie obiadowe, które możliwe jest do przygotowania ze składników, jakie niektórzy z Was mogą mieć w domu. Tuńczyk w kawałkach, soczewica gotowana na parze z puszki, makaron czy słoiczek kaparów, który po otwarciu może stać w lodówce dość długo, to produkty w jakie możecie zaopatrzyć…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 marca 2018
Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem to popularne na świecie danie kuchni włoskiej. Saltimbocca to w wolnym tłumaczeniu „hop do buzi” lub “wskoczyć do ust” :) Jest to bardzo proste i szybkie danie, jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Tradycyjnie Saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny, choć obecnie często pojawia się wersja z drobiem….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 marca 2018
Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką

Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką

Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką to mój sposób na szybki lunch, brunch, lekki obiad czy kolację. Jest to również mój sposób na pozostałości upieczonego lub usmażonego dnia poprzedniego łososia, którego należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej (nie podgrzewamy go bowiem na drugi dzień). Podgrzane na odrobinie masła klarowanego tortille smarujemy…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 marca 2018
Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów

Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów

Zupa z pieczonych batatów, czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści limonki kaffir oraz trawy cytrynowej. Pyszna, słodka, sycąca i łagodna w smaku, dlatego serwowana jest z płatkami chilli, których ilość dobieramy wg. własnych preferencji. W filiżance lub małej kokilce idealna…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 marca 2018
Grzanki z awokado i Halloumi, posypane prażonym słonecznikiem

Grzanki z awokado i Halloumi, posypane prażonym słonecznikiem

Proste w przygotowaniu “Grzanki z awokado i Halloumi, posypane prażonym słonecznikiem” ozdobione miętą. Do zjedzenia na śniadanie, lunch lub kolację. Do zabrania również do pracy lub szkoły. Miąższ z dojrzałego awokado rozgnieciony na podpieczonym pieczywie, do tego zarumienione kostki sera Halloumi i prażony słonecznik. Wszystko oprószone płatkami chilli, nadającymi bardzo delikatnej pikantności. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 marca 2018
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu

Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu

Przeglądając ostatnią Fit książkę Gordona Ramsay’a napotkałam przepis na piersi z indyka w panierce z płatków owsianych. Zdjęcie było bardzo apetyczne, więc postanowiłam, że zaserwuje taki obiad mojej rodzince. Tym bardziej, że Gordon w prawie każdym swoim przepisie przekazuje dużo cennych i wartościowych informacji, a ja właśnie taką wiedzę pragnę non stop zgłębiać. Kupiłam zatem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 marca 2018
Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym

Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym

Kanapka z wędzonym pstrągiem i masłem chrzanowym, udekorowana świeżym koperkiem. Masło chrzanowe to zmiksowane do białości masło z koglem-moglem na miodzie (u mnie syrop z agawy) i chrzanem. Bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować miękkie masło, dodać żółtko, miód i wszystko ubić. Na końcu wmieszać chrzan ze słoiczka. Tak przygotowanym masłem chrzanowym smarujemy świeże, chrupiące…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 marca 2018
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij