F

Fit zapiekanka z bakłażana

Fit zapiekanka z bakłażana

Fit zapiekanka z bakłażana to przepyszna zapiekanka w odchudzonej wersji z prostym i szybkim sosem pomidorowym Marinara. Panierowane plastry bakłażana zamiast smażyć na patelni – upiekłam w piekarniku, ograniczając tym samym ilość tłuszczu, jaką bakłażany wchłonęłyby podczas smażenia.

Do tego na całą zapiekankę używam tylko jednej mozzarelli w zalewie oraz 1 łyżki tartego parmezanu.  “Fit zapiekanka z bakłażana” jest przepyszna, znika w szybkim  tempie z talerza i jest naszym ulubionym sposobem na bakłażany. Pomimo długiego – wydawać by się mogło – czasu oczekiwania na gotowe danie, zapiekankę się szybko przygotowuje.

Bakłażany wystarczy obrać w paski (dzięki temu po upieczeniu zachowają swój kształt) i pokroić w plastry. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej, rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia, skropić oliwą i upiec.

W trakcie pieczenia bakłażanów przygotowujemy prosty sos z pomidorów w puszce. Potem zostaje tylko przełożenie plastrów bakłażana, sosu i porwanej mozzarelli do formy i wstawienie do piekarnika na 20 minut. Otrzymujemy sycące i zdrowe danie na obiad lub kolację na 3-4 osoby.

Jeśli szukacie przepisu na klasyczną włoską zapiekankę z bakłażana to zapraszam tutaj. Polecam również “Fit zapiekankę z kalafiora, brokuła i cukinii“.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.