F

Fit zapiekanka z bakłażana

Fit zapiekanka z bakłażana

Fit zapiekanka z bakłażana to przepyszna zapiekanka w odchudzonej wersji z prostym i szybkim sosem pomidorowym Marinara. Panierowane plastry bakłażana zamiast smażyć na patelni – upiekłam w piekarniku, ograniczając tym samym ilość tłuszczu, jaką bakłażany wchłonęłyby podczas smażenia.

Do tego na całą zapiekankę używam tylko jednej mozzarelli w zalewie oraz 1 łyżki tartego parmezanu.  “Fit zapiekanka z bakłażana” jest przepyszna, znika w szybkim  tempie z talerza i jest naszym ulubionym sposobem na bakłażany. Pomimo długiego – wydawać by się mogło – czasu oczekiwania na gotowe danie, zapiekankę się szybko przygotowuje.

Bakłażany wystarczy obrać w paski (dzięki temu po upieczeniu zachowają swój kształt) i pokroić w plastry. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej, rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia, skropić oliwą i upiec.

W trakcie pieczenia bakłażanów przygotowujemy prosty sos z pomidorów w puszce. Potem zostaje tylko przełożenie plastrów bakłażana, sosu i porwanej mozzarelli do formy i wstawienie do piekarnika na 20 minut. Otrzymujemy sycące i zdrowe danie na obiad lub kolację na 3-4 osoby.

Jeśli szukacie przepisu na klasyczną włoską zapiekankę z bakłażana to zapraszam tutaj. Polecam również “Fit zapiekankę z kalafiora, brokuła i cukinii“.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *