Wegetariański gulasz z makaronem, czyli warzywny sos z pomidorów, papryki i cukinii to zdrowy obiad bez mięsa wzbogacony białkiem ze strączków. Idealny w sezonie na pyszne, dojrzałe pomidory i słodką czerwoną paprykę. Pomijając parmezan otrzymacie danie wegańskie.
Po inne przepisy na obiady bez mięsa zapraszam tutaj. Po przepisy na Gulasze warzywne tutaj, a przepisy z makaronami znajdziecie tu.
Wegetariański gulasz z makaronem
Wegetariański gulasz z makaronem, czyli warzywny sos z pomidorów, papryki i cukinii to zdrowy obiad bez mięsa wzbogacony białkiem ze strączków.
Składniki na Wegetariański gulasz z makaronem:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża cebula + szczypta soli
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia - 250 g
- 3-4 pomidory - ok. 600 g
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 - 1 papryczka chilli bez pestek i błonek
- 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy (pół puszki)
- 150 g makaronu np. kokardki
- świeża bazylia, parmezan*, oliwa extra vergine
Przyprawy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wegetariański gulasz z makaronem - Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dużą, nieprzywierającą patelnię lekko rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
- W międzyczasie naciąć pomidory, sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Paprykę i papryczkę chilli umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę (chilli w drobniutką kostkę). Cukinię umyć, odciąć czubki, (młodej nie trzeba obierać), pokroić na kawałki.
- Kiedy cebula będzie miękka dodać przecier pomidorowy, przyprawy (paprykę słodką, mieloną kolendrę i kumin) oraz przeciśnięty czosnek. Mieszając, smażyć przez 1-2 minuty.
- Dodać paprykę oraz papryczkę chilli, wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać cukinię, pokrojone pomidory, cieciorkę, sól, cukier, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i dusić przez 25 minut.
- W połowie gotowania warzyw, zagotować wodę z solą (na 150 g makaronu dajemy 1.5 litra wody i 1.5 łyżeczki soli). Wrzucić makaron. Ugotować wg wskazówek na opakowaniu na sposób al dente. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić do gotowego gulaszu.
- Wegetariański gulasz wymieszać z makaronem, dodać garść porwanych listków bazylii, posypać startym parmezanem i skropić oliwą. Od razu podawać.