Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet to moja kolejna propozycja na proste koreczki z jajek. Do farszu celowo używam jogurtu naturalnego a nie ciężkiego majonezu z dwóch powodów.
Po pierwsze jajka faszerowane w tym przepisie pełnią rolę imprezowych koreczków, więc nie mogą być jednorazowo zbyt ciężkie.
Po drugie jednym z głównych składników jajka faszerowanego jest kawałek kiełbasy wieprzowej fuet, który również jest kaloryczny. Z tych powodów żółtka jajek ucieram z lekkim jogurtem. Ze względu na dość intensywne w smaku składniki owego koreczka, czyli oliwkę i fuet – cały koreczek zjadany na raz, jest odpowiednio zbilansowany smakowo.
Nie polecam jednak korzystać z tego farszu w takiej formie bez dodatków.
Polecam również przepis na podobne koreczki z jajek, czyli na “Jajka faszerowane z łososiem“.
Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet
Przepis na Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet. Koreczki z jajek z kiełbasą i oliwką. Przepis na koreczki z jajek faszerowanych.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 12 oliwek bez pestek
- 12 kawałków kiełbasy fuet lub kabanosa
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
Jajka faszerowane z oliwką i kiełbasą fuet - Przygotowanie:
- Ugotowane i ostudzone jajka obrać. Przekroić na równe połówki. Wydrążyć żółtka delikatnie łyżeczką (uważać, aby nie uszkodzić białka). Białka ułożyć na półmisku, a żółtka przełożyć do miseczki.
- Rozgnieść żółtka dobrze widelcem, a następnie wymieszać z jogurtem, musztardą Dijon, chrzanem i natką pietruszki. Przyprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Przełożyć farsz do małego rękawa cukierniczego i wyciskać farsz do każdej połówki białka. Jeśli nie masz rękawa, użyj łyżeczki.
- Na środku wbić wykałaczkę z kawałkiem kiełbasy i oliwką. Polecam talerz oprószyć świeżo mielonymi płatkami chilli.
- Jajka faszerowane podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 24 godzin.