C

Chleb na drożdżach pszenno-żytni na jogurcie

Chleb na drożdżach pszenno-żytni

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty chleb na mące pszennej i na mące żytniej razowej (czyli typ 2000) z dodatkiem jogurtu naturalnego, wzbogacany siemieniem lnianym oraz słonecznikiem.

W zależności od Waszej cierpliwości i umiejętności chleb wyjdzie mniej lub bardziej wyrośnięty 🙂 Ale w obydwu wypadkach – pyszny!

Kiedy nie odczekamy, aż chleb przed pieczeniem wyrośnie lub jeśli nam opadnie podczas przenoszenia wyrośniętego chleba do naczynia, to otrzymamy chlebek niższy i bardziej zbity.

Chleb na drożdżach pszenno-żytni” piekę w garnku żeliwnym z pokrywką, który wcześniej nagrzewam w piekarniku. Zamiast niego możecie użyć naczynia żaroodpornego.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz