Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty chleb na mące pszennej i na mące żytniej razowej (czyli typ 2000) z dodatkiem jogurtu naturalnego, wzbogacany siemieniem lnianym oraz słonecznikiem.
W zależności od Waszej cierpliwości i umiejętności chleb wyjdzie mniej lub bardziej wyrośnięty 🙂 Ale w obydwu wypadkach – pyszny!
Kiedy nie odczekamy, aż chleb przed pieczeniem wyrośnie lub jeśli nam opadnie podczas przenoszenia wyrośniętego chleba do naczynia, to otrzymamy chlebek niższy i bardziej zbity.
“Chleb na drożdżach pszenno-żytni” piekę w garnku żeliwnym z pokrywką, który wcześniej nagrzewam w piekarniku. Zamiast niego możecie użyć naczynia żaroodpornego.
Chleb na drożdżach pszenno-żytni na jogurcie
Przepis na chleb na drożdżach pszenno-żytni na jogurcie naturalnym, pieczony w garnku żeliwnym. Przepis na chleb bez zakwasu.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 ml ciepłej wody (~37C)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 300 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 10 g soli
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 łyżki słonecznika i 2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie
- Jogurt naturalny wyciągnąć wcześniej z lodówki lub bardzo delikatnie podgrzać w rondelku (maks. do temperatury ciała).
- Do misy wlać wodę (można z kranu, ale o temp. nie większej nić temp. ciała ~37°C), wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę miodu. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut.
- Kiedy drożdże "ruszą" (czyli się spienią) dodać resztę składników. Wyrobić robotem z zamontowanym hakiem lub ręcznie przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby podwoiło swoją objętość.
- Ciasto wyjąć na deskę obsypaną mąką, chwilę powyrabiać (aby usunąć pęcherzyki powietrza), a następnie uformować bochenek zawijając krawędzie pod spód. Obsypać mąką, naciąć ostrym nożem lub kuchennymi nożyczkami, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Ciasto powinno wyrosnąć.
- Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 240°C (grzałka góra-dół) wraz z garnkiem żeliwnym.
- Kiedy piec się nagrzeje, gorący garnek ostrożnie wyciągnąć z pieca, pędzelkiem posmarować dno i boki olejem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Bardzo delikatnie przełożyć wyrośnięty bochenek chleba do garnka (uważać, aby się nie oparzyć), przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego pieca.
- Piec przez ok. 55 minut. Studzić na kratce.