Zupa koperkowa to przepyszna letnio-jesienna prosta zupa. Kiedy stragany obfitują w dorodne pęczki koperku, warto je wówczas kupić i ugotować koperkową na obiad lub kolację.
Dzisiejsza propozycja to “Zupa koperkowa z kaszą pęczak” z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Gotowana bez bulionu lub rosołu. Polecam również przepis na “Zupę koperkową” na chudym, domowym rosole lub bulionie warzywnym oraz inne przepisy na “Zupy”.
Zupa koperkowa z kaszą pęczak
Zupa koperkowa z kaszą pęczak z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Gotowana bez bulionu lub rosołu. Przepis na zupę koperkową z ziemniakami i kaszą. Prosta zupa
Składniki - Zupa koperkowa z kaszą:
- 1 czubata łyżka masła 82%
- 1 średnia cebula
- 1 por o długości ok. 20 cm (część biała)
- 1 marchewka ,1 pietruszka, 1 łodyga selera naciowego
- 350 g ziemniaków
- 1.4 l wody
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 200 g słodkiej śmietanki 30%
- 1 spory pęczek koperku (taki straganowy, nie z marketu*)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie - Zupa koperkowa z kaszą:
- Warzywa obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, por posiekać. Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie. Dodać cebulę, posiekany por, szczyptę soli. Szklić na maśle często mieszając.
- W między czasie marchewkę, pietruszkę i seler naciowy pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli z porem. Całość dusić jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać wodę, wsypać kaszę pęczak, dodać łodygi kopru związane nicią, zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i gotować do miękkości warzyw i kaszy - ok. 20-30 minut. Pod koniec gotowania wyciągnąć łodygi i wsypać posiekany koperek.
- Do śmietany wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i przelać do garnka. "Zupę koperkową z kaszą" przyprawić solą (dodaję około 1 łyżeczki soli) i świeżo mielonym czarnym pieprzem, zagotować, a następnie podawać.
UWAGI:
* Pęczki koperku sprzedawane w marketach są bardzo małe, na dodatek pakowane w folię. Do zupy koperkowej potrzeba dużego, dorodnego koperku, kupionego najlepiej na straganie. Jeśli na straganie pęczki są małe, należy wziąć dwa. Koperku po przesiekaniu nożem (bez łodyg) powinny być dwie spore garście.