Back to home
.
Kategoria

Dodatki do obiadu

  • Liczba przepisów: 62
Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Prosty i szybki w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów (u mnie świeże podgrzybki), świetny w sezonie grzybowym. Świeżych grzybów nie powinno się moczyć w wodzie. Spodnia część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 listopada 2018
Pierś z indyka z brzoskwiniami

Pierś z indyka z brzoskwiniami

Pierś z indyka z brzoskwiniami pieczona w piekarniku. Przesmażone na patelni mięso z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z dojrzałymi i soczystymi brzoskwiniami, pokrojonymi w kawałki. Dusimy razem ze świeżym majerankiem. Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Pysznie, zdrowo i dietetycznie.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 września 2018
Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą

Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą

Wracając z wakacji nad polskim morzem przywieźliśmy świeżo wędzone ryby: wędzonego łososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba (Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym), a na wędzone śledzie nie miałam pomysłu. Oczywiście wędzone ryby są pyszne same w sobie, ale koniecznie chciałam zrobić jakieś danie z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 września 2018
Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami

Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami

W upalne, letnie dni albo nam się nie chce jeść i wcinamy wtedy dużo owoców i sałatek, albo mamy ochotę na orzeźwiające dania. Chłodniki są idealne na upały. Sycą, chłodzą i dostarczają nam dużo wartości odżywczych.  Do chłodnika świetnie pasują ziemniaki, a tym bardziej ziemniaki z patelni i dlatego dzisiaj proponuję “Chłodnik z botwiny ze…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 5 sierpnia 2018
Pieczone polędwiczki z indyka

Pieczone polędwiczki z indyka

Pieczone polędwiczki z indyka w panierce z bułki tartej, płatków kukurydzianych i sera Cheddar. Moczone w kwaśnym mleku przed panierowaniem. Zamiast kwaśnego mleka można użyć maślanki, mleka z octem z białego wina lub jogurtu. Dzięki moczeniu mięso staje się kruche i delikatne. Polędwiczki pieczone w piekarniku można podać np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 czerwca 2018
Panierowana kalarepka

Panierowana kalarepka

Panierowana kalarepka to prosty, smaczny dodatek do obiadu. Ugotowaną kalarepkę, pokrojoną w plastry panierujemy i smażymy w głębokim tłuszczu. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, z masłem i koperkiem oraz mizerią ze świeżych ogórków lub z jajkiem sadzonym i kefirem. Ja swoją podałam z kaszą jaglaną, z cukinią, pomidorami i tymiankiem.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 czerwca 2018
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem

Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem

Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem to zdrowy i bezglutenowy dodatek do obiadu, np. do dań z rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Aromatu do warzyw nadaje dodatek białego wina. Wszystko przyprawiamy odrobiną płatków chilli i natką pietruszki. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 czerwca 2018
Mizeria

Mizeria

Mizeria, czyli sałatka z zielonych ogórków ze śmietaną i koperkiem. Prosta, smaczna, idealna do dań obiadowych z mięsem lub z warzywami. Świetna surówka na lato w sezonie na świeże ogórki.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 czerwca 2018
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób

Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to nasze ulubione wiosenno-letnie danie. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż udało mi się dotrzeć do trudno dostępnej wiedzy, jak takie danie przygotowują wcześniej profesjonalni kucharze (co jest bardzo przydatne, kiedy chcemy takim smakołykiem poczęstować naszych gości). Zaznaczyć tutaj należy, że idąc do 3 gwiazdkowej, renomowanej i znanej na…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 maja 2018
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Prosta surówka z czerwonej kapusty na zimno. Chrupiąca, bo niegotowana. Delikatnie zmiękczana tylko octem z czerwonego wina. Bez żadnych zbędnych dodatków. Bez śmietany, bez majonezu, bez cukru, bez cebuli czy jabłek. Tylko kapusta, olej, ocet i miód. Idealna do dań obiadowych. Ulubiona do dań z wieprzowiny. Wegańska i bez glutenu.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 16 marca 2018
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu

Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu

Przeglądając ostatnią Fit książkę Gordona Ramsay’a napotkałam przepis na piersi z indyka w panierce z płatków owsianych. Zdjęcie było bardzo apetyczne, więc postanowiłam, że zaserwuje taki obiad mojej rodzince. Tym bardziej, że Gordon w prawie każdym swoim przepisie przekazuje dużo cennych i wartościowych informacji, a ja właśnie taką wiedzę pragnę non stop zgłębiać. Kupiłam zatem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 marca 2018
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana)

Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana)

W Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 grudnia 2017
Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki

Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki

Sos z dojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny, idealny do dań z kaczką, ale również świetnie smakuje np. jako dodatek do naleśników z serem. Sos ze śliwek i żurawin przygotowuje się bardzo szybko. Na rozgrzanej patelni rozpuszcza się miód, wrzuca owoce i smaży, aż owoce puszczą sok i wszystko zacznie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 października 2017
Młoda kapusta duszona z koperkiem

Młoda kapusta duszona z koperkiem

Młoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki. Idealna jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielne danie z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Bardzo prosta do przygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 czerwca 2017
Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów

Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów

Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów to pyszne, sycące i mega zdrowe danie obiadowe. Łosoś pieczony w piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy. Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 marca 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij