F

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Zdrowe frytki z piekarnika - frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem).

Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy grubsze będą surowe w środku. Czas pieczenia zależy od naszych upodobań. Jeśli wolimy chrupiące frytki należy piec odpowiednio dłużej (lub pokroić cieniej),  jeśli bardziej miękkie – krócej.

Istotne jest również to, aby frytki luźno leżały na blachach, “miały oddech” 🙂  i nie przylegały do siebie. Aby były chrupiące muszą pozbyć się wilgoci i wysuszyć, a w zatłoczonym towarzystwie będzie im trudno 🙂

Frytki z piekarnika sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jako danie samodzielne na obiad czy kolację, lub jako forma przystawki czy przekąski w większym gronie.

Zdrowe frytki z piekarnika - frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych
Frytki z piekarnika
Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *