F

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Zdrowe frytki z piekarnika - frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem).

Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy grubsze będą surowe w środku. Czas pieczenia zależy od naszych upodobań. Jeśli wolimy chrupiące frytki należy piec odpowiednio dłużej (lub pokroić cieniej),  jeśli bardziej miękkie – krócej.

Istotne jest również to, aby frytki luźno leżały na blachach, “miały oddech” 🙂  i nie przylegały do siebie. Aby były chrupiące muszą pozbyć się wilgoci i wysuszyć, a w zatłoczonym towarzystwie będzie im trudno 🙂

Frytki z piekarnika sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jako danie samodzielne na obiad czy kolację, lub jako forma przystawki czy przekąski w większym gronie.

Zdrowe frytki z piekarnika - frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych
Frytki z piekarnika
Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz