Kasza z grzybami to proste, sycące danie obiadowe ze świeżymi grzybami w roli głównej – u mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką.
Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami, jak i krem/zupę pieczarkową zrobiłam przy okazji gotowania kotletów mielonych drobiowych (tzw. “Kotleta pożarskiego”), które przyrządza się z całego kurczaka (na pozostałościach gotowałam wywar drobiowy, który był dodatkiem właśnie do zupy pieczarkowej i kaszy z grzybami).
Kasza z grzybami
Kasza z grzybami to proste, sycące danie obiadowe ze świeżymi grzybami w roli głównej - u mnie ze świeżymi podgrzybkami. Kasza gryczana ze świeżymi grzybami
Kasza z grzybami - składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 4 szklanki ( 4x 250 ml) bulionu warzywnego/mięsnego (użyłam stąd), ew. wody
- 2 + 4 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 500 g świeżych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 duża żółta cebula, obrana, pokrojona w kostkę
Kasza z grzybami - przygotowanie:
- Świeże grzyby (świeże podgrzybki u mnie) oczyścić, pokroić w kawałki wielkości sporego kęsa. Piekarnik nastawić na 120°C (grzałka góra-dół).
- W szerokim rondlu rozpuścić 2 łyżki masła. Wrzucić kaszę gryczaną. Mieszając, smażyć przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion (ew. wodę, ale smak będzie uboższy). Zagotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć gaz, przykryć i gotować 5 minut.
- Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką (najlepiej taką, którą można wkładać do piekarnika) rozpuścić 4 łyżki masła. Dodać posiekaną cebulę, szczyptę soli i szklić przez ok. 7-8 minut bez rumienienia. Następnie dodać świeże grzyby, podsmażyć.
- Do grzybów i cebuli wlać nieugotowaną jeszcze kaszę wraz płynem (lub przełożyć wszystko razem do naczynia do zapiekania). Przyprawić solą. Wymieszać. Przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać, aż kasza się ugotuje i wchłonie płyn - ok. 30 minut. Przed podaniem przyprawić świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.
- Kasza z grzybami najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym i maślanką.