Twarożek z miodem i owocami bez białego cukru, aromatyzowany skórką z cytryny. U mnie z malinami i borówkami. Twarożek świetny na śniadanie do świeżej chałki lub rogala, lub czerstwej chałki podsmażanej na maśle.
Twarożek sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników lub jako dodatek do makaronu.
Twarożek z miodem i owocami do makaronu – bez cukru
Przepis na Twarożek z miodem i owocami bez białego cukru. Przepis na ser do makaronu bez cukru. Twarożek z miodem i malinami.
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- 70-80 g słodkiej śmietanki 30%
- 3-4 łyżki naturalnego miodu o neutralnym smaku (wielokwiat lub lipowy)
- skórka otarta z cytryny (sparzonej, wyszorowanej, najlepiej BIO)
- garść malin, garść borówek
Przygotowanie:
- Twaróg przełożyć do miski, wymieszać z miodem, śmietanką i startą skórką z cytryny. Dodać umyte, osuszone maliny i borówki. Wymieszać, rozgniatając część malin. Spróbować i w razie konieczności dosłodzić jeszcze miodem.
- Podawać na chałce - świeżej lub podsmażonej na masełku, jako nadzienie do naleśników lub z makaronem.
UWAGI:
Chudy twaróg zawiera najwięcej białka.