Uwielbiam oglądać programy kulinarne, w których znani na całym świecie szefowie kuchni dzielą się swoimi pomysłami na pyszne dania. W jednym z takich programów szef Michel Roux Jr przyrządzał dla swoich gości burgery rybne. Użyte składniki, sposób przygotowania i efekt końcowy, którym zachwycali się przybyli goście, sprawiły, iż od razu pomyślałam:
– “Ależ to będzie pyszne, koniecznie muszę zrobić”.
Zaczęłam szukać przepisu, ale o dziwo nie znalazłam. Bazując zatem wyłącznie na programie, opracowałam własny przepis na burgery rybne, które – pewnie Was to nie zdziwi 😉 – wyszły przepyszne!

Sekretem owych burgerów rybnych jest po pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki tartej i nie dodawanie jaja. Po drugie przygotowanie własnego sosu ziołowego na bazie majonezu, dużej ilości świeżej natki pietruszki, szczypiorku i koperku oraz kaparów (jeśli należycie do tych osób, które twierdzą, że kaparów nie lubią – i tak je dodajcie 🙂 ). Do tego świeża bułka, najlepiej maślana, pomidor, sałata i uduszona cebulka.

Burgery rybne wychodzą mega soczyste i, jak już wspominałam, przepyszne! Dzieciom możecie podać burgera bez bułki, w formie kotleta, jako dodatek do obiadu.

*Ja do swoich burgerów zakupiłam 500 g filetów słodkowodnej molwy ze skórą oraz świeże makrele w całości (3 sztuki, ok. 1 kg), z których wykroiłam filety, usunęłam skórę i ości. Było z tym trochę zabawy, ale efekt końcowy zrównoważył wszystko. Poza tym mając ostry nóż, rybki filetuje się bardzo przyjemnie 🙂 Wy, jeśli uda Wam się dostać, możecie zakupić już gotowe filety bez skóry i ości. Wówczas skrócicie znacząco czas przygotowania.

Po inne przepisy na burgery zapraszam tutaj.

Zobacz jak Michel Roux Jr przygotowuje Burgery Rybne (~18 minuta):

Burgery rybne

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *