Uwielbiam oglądać programy kulinarne, w których znani na całym świecie szefowie kuchni dzielą się swoimi pomysłami na pyszne dania. W jednym z takich programów szef Michel Roux Jr przyrządzał dla swoich gości burgery rybne. Użyte składniki, sposób przygotowania i efekt końcowy, którym zachwycali się przybyli goście, sprawiły, iż od razu pomyślałam:
– “Ależ to będzie pyszne, koniecznie muszę zrobić”.
Zaczęłam szukać przepisu, ale o dziwo nie znalazłam. Bazując zatem wyłącznie na programie, opracowałam własny przepis na burgery rybne, które – pewnie Was to nie zdziwi 😉 – wyszły przepyszne!
Sekretem owych burgerów rybnych jest po pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki tartej i nie dodawanie jaja. Po drugie przygotowanie własnego sosu ziołowego na bazie majonezu, dużej ilości świeżej natki pietruszki, szczypiorku i koperku oraz kaparów (jeśli należycie do tych osób, które twierdzą, że kaparów nie lubią – i tak je dodajcie 🙂 ). Do tego świeża bułka, najlepiej maślana, pomidor, sałata i uduszona cebulka.
Burgery rybne wychodzą mega soczyste i, jak już wspominałam, przepyszne! Dzieciom możecie podać burgera bez bułki, w formie kotleta, jako dodatek do obiadu.
*Ja do swoich burgerów zakupiłam 500 g filetów słodkowodnej molwy ze skórą oraz świeże makrele w całości (3 sztuki, ok. 1 kg), z których wykroiłam filety, usunęłam skórę i ości. Było z tym trochę zabawy, ale efekt końcowy zrównoważył wszystko. Poza tym mając ostry nóż, rybki filetuje się bardzo przyjemnie 🙂 Wy, jeśli uda Wam się dostać, możecie zakupić już gotowe filety bez skóry i ości. Wówczas skrócicie znacząco czas przygotowania.
Po inne przepisy na burgery zapraszam tutaj.
Zobacz jak Michel Roux Jr przygotowuje Burgery Rybne (~18 minuta):
Burgery rybne
Burgery rybne z sosem ziołowym. Przepis na domowe burgery rybne ze świeżych ryb. Burger z makreli i białej ryby. Przepis na burgera z rybą.
Składniki na burgery rybne:
- 380 g świeżego filetu z makreli bez skóry i ości*
- 350 g świeżego filetu białej ryby (np. dorsza lub molwy), bez skóry i ości*
- skórka otarta z cytryny (sparzonej, wyszorowanej)
- spora szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Składniki sosu do burgerów rybnych:
- 5 łyżek majonezu
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki kaparów
- kilka kropel sosu green chilli lub tabasco
Dodatki:
- 1 duża cebula + 2 łyżki oleju
- 4 bułki do burgerów + 2 łyżeczki masła
- 4 plastry dużego pomidora malinowego
- 4 liście sałaty
Przygotowanie
- Przygotować cebulę: cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać delikatnie 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli. Smażyć na niedużym ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Może to potrwać 10-15 minut.
- Przygotowanie ryby: Kiedy cebula się smaży, filety rybne drobno posiekać nożem (nie używać żadnych robotów), włożyć do miski. Dodać skórkę otartą z cytryny, sól, natkę pietruszki i bułkę tartą. Wyrobić rękoma. Podzielić na 4 równe części. Każdą część uformować na kształt dużego, okrągłego kotleta o grubości 2-2.5 cm i wadze ok. 180 g.
- Ułożyć na talerzu (można talerz posmarować odrobiną oleju, aby burgery się nie przykleiły).
- Przygotować sos: w malakserze z zamontowanymi nożami do siekania umieścić majonez, dodać natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, kapary oraz kilka kropel sosu green chilli lub tabasco (ilość dobrać indywidualnie). Zmiksować.
- Bułki przekroić na połówki. Zrumienić na patelni z rozpuszczonym masłem rozcięciem do dołu. Przełożyć na deskę, gdzie będziemy składać burgery.
- Smażenie burgerów rybnych: patelnię po podsmażaniu bułek wytrzeć ręcznikiem papierowym, wlać olej, kiedy się zagrzeje ułożyć burgery. Smażyć ok. 2 minuty, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty.
- Składanie burgerów: na dolnej połówce bułki ułożyć plaster pomidora, sałatę, łyżkę uduszonej cebuli, polać łyżeczką sosu ziołowego. Ułożyć gorącego burgera. Posmarować 1 sporą łyżką sosu. Przykryć drugą połówki bułki. Od razu podawać.
- Burgery można również podać bez bułki, w formie kotleta, jako dodatek do obiadu.
Molwa nie jest słodkowodna. Sam ją łowię na morzu norweskim i na pewno nie jest ono słodkowodne. Ale przepis jest OK.