Chrupiąca prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, z dressingiem musztardowym.
Świetny dodatek do dań obiadowych. Pomimo dodatku surowej cebuli i musztardy surówka znika z talerza mojej 7-letniej córci 🙂
Surówka z młodej kapusty i jabłka
Chrupiąca prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, z dressingiem musztardowym. Świetny dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 500 g młodej białej kapusty (ok. 1/2 główki)
- 1/2 słodkiego jabłka
- 1 cebula
Składniki dressingu:
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego (daję 3)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 płaska łyżka musztardy
- sól, cukier
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić, umyć, drobno poszatkować. Głąb zetrzeć na tarce. Dodać cebulę posiekaną w drobną kostkę i starte jabłko.
- Przygotować dressing: wymieszać olej z octem i musztardą. Dodać szczyptę soli i cukru. Opcjonalnie można dressing rozrzedzić 1-2 łyżkami przegotowanej wody.
- Surówkę polać gotowym dresingiem. Dobrze wymieszać. Ewentualnie doprawić. Podawać do jako dodatek do obiadu.