Wracając z wakacji nad polskim morzem przywieźliśmy świeżo wędzone ryby: wędzonego łososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba (“Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym”), a na wędzone śledzie nie miałam pomysłu. Oczywiście wędzone ryby są pyszne same w sobie, ale koniecznie chciałam zrobić jakieś danie z ich użyciem (poza tym osobiście nie jestem fanką śledzi).
W jednej z książek Jamiego Olivera znalazłam przepis na “Krokiety rybne z soczewicą i curry” podawane z czatnejem z mango oraz z surówką z tartej marchewki, cząstek pomarańczy i listków świeżej kolendry. Zainspirowałam się tym przepisem i stworzyłam moje, dzisiejsze danie, czyli Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą, podawane z sosem curry, dżemem morelowym i surówką z tartej marchewki ze świeżą kolendrą. Do swojego przepisu Jamie używał wędzonego dorsza – ja użyłam moje wędzone śledzie. Ponieważ sezonu na pomarańcze nie ma, całkowicie je pominęłam w surówce.
Czatneju z mango, ani też świeżego mango nie miałam, dlatego dodałam dżemu morelowego. A ponieważ kotleciki rybne Jamie przyprawiał mieszanką curry, postanowiłam do moich kotletów zrobić sos curry na bazie jogurtu, który po pierwsze nada soczystości całemu daniu (pomijając soczyste pomarańcze w surówce, należało o to zadbać), a po drugie będzie łagodzić delikatną pikantność kotletów. Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc tej odrobiny majonezu w sosu curry 😉 ). A Wy? Macie ochotę spróbować?
Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą
Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą podawane z sosem curry na bazie jogurtu, z dżemem morelowym i surówką z tartej marchewki ze świeżą kolendrą.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy (lub mieszanki czerwonej z czarną)
- 250 g wędzonej ryby (np. wędzonego śledzia) bez ości i skóry, porwanej na kawałki
- pół pęczka świeżej kolendry
- 1 małe, czerwone chilli bez pestek, drobno posiekane
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki mielonej przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej przyprawy curry
- 1 cm świeżego imbiru, startego na tarce o malutkich oczkach
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- sos curry (150 g jogurtu naturalnego z 1 łyżką majonezu, 1 łyżeczką curry, szczyptą soli)
- dżem morelowy
Surówka z marchewki:
- 1 duża marchewka starta na małych oczkach
- 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól morska
Kotlety z wędzonej ryby i soczewicy - Przygotowanie:
- Soczewicę opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, zalać świeżą i ugotować do miękkości (ok. 20-30 minut). Odcedzić i ostudzić.
- Wędzoną rybę podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć do dużej miski. Dodać połowę ugotowanej soczewicy, posiekaną kolendrę, chilli, przyprawy (curry, garam masala, imbir). Doprawić solą i pieprzem.
- Resztę wędzonej ryby zmiksować z resztą soczewicy. Dodać do miski z przyprawami. Wszystko wymieszać ręką. Następnie podzielić na 8 części i uformować 8 kotletów o grubości ok. 1,5 cm.
- Przełożyć na talerz, przykryć folią spożywczą. Schować na 30 minut do lodówki.
- Grubą, nieprzywierającą patelnię rozgrzać wraz z olejem. Ułożyć "Kotlety z wędzonej ryby i soczewicy". Smażyć na niedużym ogniu przez 4 minuty z każdej strony.
- Kotlety z wędzonej ryby i soczewicy rozłożyć na talerzach. Polać niewielką ilością dżemu morelowego. Obok rozsmarować łyżkę sosu curry. Podawać z surówką z marchewki (składniki surówki wymieszać w misce).