Prosty i szybki w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów (u mnie świeże podgrzybki), świetny w sezonie grzybowym. Świeżych grzybów nie powinno się moczyć w wodzie. Spodnia część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką.
Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem końcówkę, która często zabrudzona jest ziemią.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów bardzo łatwy jest w przygotowaniu. Na patelni szklimy cebulkę, pod koniec dodajemy czosnek, wrzucamy pokrojone grzyby, chwilę smażymy a następnie podlewamy bulionem (do wzbogacenia smaku można wcześniej podlać białym winem, odparować alkohol i dopiero podlać bulionem) i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy słodką śmietanką, przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów można podawać z makaronami, kaszą, ziemniakami, plackami lub nawet jako dodatek do dań z mięsem.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Prosty i szybki w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów, świetny w sezonie grzybowym. Przepis na sos ze świeżych grzybów.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów - Składniki:
- 500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 małe cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 150-160 ml bulionu drobiowego (np. rosołu) lub warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- odrobina soku z cytrny
- garść posiekanej natki pietruszki
Sos grzybowy ze świeżych grzybów - Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić np. przy pomocy mokrej szmatki. Odkroić końcówkę trzpienia, zanieczyszczoną ziemią. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki.
- Cebule obrać, posiekać w kostkę.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką średnio-rozgrzać, wlać olej, wrzucić cebulę. Oprószyć szczyptą soli i szklić bez rumienienia ok. 7-8 minut (często mieszając).
- Dodać obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, a następnie pokrojone grzyby. Smażyć na większym ogniu ok. 5 minut. Następnie wlać bulion, przykryć, zmniejszyć gaz i dusić przez 10 minut.
- Wlać śmietankę, przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny. "Sos grzybowy ze świeżych grzybów" przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.