C

Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Czym jest confit?

Confit to stara metoda przygotowywania produktów, pochodząca z kuchni francuskiej, polegająca na długim, powolnym gotowaniu w niskiej temperaturze, aż do kompletnego rozmiękczenia produktu. Kiedyś, kiedy nie było lodówek, głównym celem konfitowania była możliwość długiego przechowywania tak przygotowanej żywności, głównie mięsa. Doznania smakowe były na drugim miejscu. Obecnie metodę konfitowania stosuje się właśnie dla walorów smakowych. Niebywała miękkość i soczystość, która towarzyszy potrawom konfitowanym sprawiła, że szefowie kuchni zaczęli rozszerzać tę metodę na inne produkty takie jak warzywa czy owoce.

Skąd pochodzi słowo Confit?

Słowo Confit pochodzi od francuskiego słowa Confire, które oznaczało “zachować, konserwować” albo poprzez nacieranie solą i następnie powolne gotowanie w tłuszczu jak w Confit de Canard, albo jako piklowanie w soli, occie lub alkoholu, jak to ma miejsce w przypadku Confit d’Oignons, albo jako kandyzowanie w cukrze lub syropie cukrowym, jak w przypadku Fruits Confits.

Obecnie pod pojęciem Confit znajdują się wszystkie  potrawy (zarówno mięsne, jak z owocami czy warzywami), które gotowane są do momentu, aż zaczynają być bardzo miękkie, zaczynają się rozpadać, rozpływać się w ustach. Przykładowo Confit de pommes to wolno gotowany deser jabłkowy. Confit de tomates odnosi się do wolno karmelizowanych pomidorów. Confit de poireaux to gotowane w maśle, mięciutkie pory. Jeśli francuski szef kuchni dzisiaj poprosi, aby “ugotować na confit” np. kawałek mięsa, to nie będzie to znaczyło, że należy je zalać warstwą tłuszczu, lecz upiec do momentu, aż zacznie się rozpadać po lekkim dotknięciu łyżką.

Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Najbardziej popularny na świecie confit to confit z nogi kaczki, które wcześniej posolone, zalewane są kaczym tłuszczem i wolno gotowane przez wiele godzin. Ja dzisiaj proponuję przepis na przepyszne kacze nogi w conficie z oleju roślinnego (rzepakowego) wolno gotowane w piekarniku. Wcześniej ten sam przepis próbowałam zrobić na gazie, ale niestety utrzymanie bardzo niskiej temperatury okazało się nieosiągalne. Skutkowało to ciągłym zagotowywaniem się oleju. Po 2 godzinach kacze nogi wyglądały jak po smażeniu w głębokim tłuszczu – były ciemne, z bardzo wysmażoną, chrupiącą, ale suchą skórką. Na dodatek wysoka temperatura usunęła całą wilgoć z mięsa i przez to udka sporo straciły na swej objętości i mocno wysuszyły się w środku. Nie było nawet po co wrzucać ich na patelnię.

Confitowanie w oleju polega bowiem na powolnym gotowaniu w oleju w niskiej temperaturze, aby po kilku godzinach otrzymać rozpadające się i soczyste mięso, ale z praktycznie bladą i miękką skórką, która to powinna nabrać koloru oraz zrobić się chrupiąca dopiero po podsmażeniu (czy też podpieczeniu) bezpośrednio przed podaniem.

Dlatego confit z kaczki z piekarnika jest lepszym rozwiązaniem. Kacze uda w conficie można również przygotować w wolnowarze, ale to już temat na kolejny wpis.

Dzisiejszy przepis na confit z kaczki

Dzisiejszy przepis na Confit z kaczki, to moje ulubione popisowe danie, które lubię przygotowywać na rodzinne imprezy (zwiększając odpowiednio ilość kaczych nóg). Głównie ze względu na smak, prostotę i możliwość przygotowania dania z wyprzedzeniem, co w przypadku wszelkim imprez jest bardzo pożądane. Kacze uda dzień przed gotowaniem obtaczane są w przepysznej marynacie a po nocy spędzonej w lodówce, zanurzane w oleju i wolno gotowane przez 6-8 godzin w niskiej temperaturze.

Mięciutkie i soczyste kacze uda z confitu można od razu podsmażyć na patelni do zrumienienia skóry i podać na obiad. Confit z kaczki po ostudzeniu można trzymać w chłodzie przez parę tygodni, wyciągając z niego porcję kiedy nam pasuje. A ponieważ kacze uda w conficie najlepsze są, gdy postoją minimum tydzień, dlatego, przed imprezą, przygotowuje je tydzień wcześniej. Potem tylko podgrzewam je w piekarniku, gdzie nabierają przepięknego brązowego koloru.

 
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz