Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to klasyk kuchni polskiej. W moim domu rodzinnym była obowiązkowym dodatkiem do ryby, serwowanej w piątek na obiad. Lubię do niej dodawać kminek, który wspomaga nasze trawienie, ale jeśli nie przepadacie zanim, możecie go pominąć.
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to bomba witaminowa, pełna witaminy C. Zadba o naszą odporność, szczególnie potrzebną w sezonie jesienno-zimowym. Po inne przepisy na surówki zapraszam tutaj.
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Przepis na surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki, jabłka. Bomba witaminowa, pełna witaminy C.
Surówka z kiszonej kapusty - składniki:
- 200 g (posiekanej i odciśniętej z nadmiaru soku) kapusty kiszonej
- 1 marchewka - ok. 100g
- 1/2 jabłka
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka kminku (opcjonalnie)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta cukru
Surówka z kiszonej kapusty - przygotowanie:
- Kapustę kiszoną posiekać nożem. Przełożyć do miski. Dodać marchewkę startą na małych oczkach oraz jabłko ze skórką (jeśli dobra) starte na dużych oczkach.
- Do miski z kiszoną kapustą dodać cebulę - obraną i pokrojoną w drobną kostkę, wsypać kminek (jeśli używamy), dodać olej, sporą szczyptę cukru, oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Surówkę z kiszonej kapusty odstawić przynajmniej na 30 minut, aby się przegryzła.