Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem to zdrowy i bezglutenowy dodatek do obiadu, np. do dań z rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Aromatu do warzyw nadaje dodatek białego wina. Wszystko przyprawiamy odrobiną płatków chilli i natką pietruszki.
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem
Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i tymiankiem to zdrowy i bezglutenowy dodatek do obiadu, np. do dań z rybą. Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną mieszamy z uduszonymi na patelni świeżymi pomidorami, cukinią, czosnkiem i tymiankiem. Przepis na kaszę jaglaną.
Składniki:
- 1/4 szkl. suchej kaszy jaglanej + 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego + 1/2 łyżeczki
- 1 cukinia (~400 g)
- 500 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 50 ml białego, ulubionego wytrawnego wina
- płatki chilli, szczypta cukru
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę jaglaną: kaszę opłukać kilkakrotnie, przełożyć do rondelka i zalać wodą w stosunku 2:1 (na 1/4 szklanki suchej kaszy wlać 1/2 szklanki wody). Dodać szczyptę soli i pół łyżeczki oleju. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu bez mieszenia przez 15 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz i zostawić kaszę pod przykryciem.
- Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić na kawałki.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, wrzucić pomidory. Przyprawić solą, odrobiną cukru i świeżo mielonym pieprzem. Smażyć chwilę, a następnie dodać cukinię pokrojoną w małą kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, listki tymianku. Podlać winem a następnie dusić na małym ogniu, aż cukinia zmięknie (ok. 15-25 minut).
- Kiedy cukinia będzie miękka, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawić mielonymi płatkami chilli. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu, np. do ryb.