Jajka z pieczarkami i szpinakiem, posypane serem feta i cebulką dymką, to proste, szybkie i zdrowe danie obiadowe , śniadanie lub kolacja. Na duży głód polecam porcję po dwa jaja, a na mały po jednym. Jajka z pieczarkami i szpinakiem można podawać bez niczego lub z dodatkami, takimi jak: świeże pieczywo lub ziemniaki. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, gotowe na Waszym stole w 15 minut.
Jeśli gustujecie w jajach sadzonych na różnych dodatkach polecam koniecznie naszą ulubioną “Szakszukę” lub “Szakszukę z cukinią“.
Jajka z pieczarkami i szpinakiem
Jajka z pieczarkami i szpinakiem, posypane serem feta i cebulką dymką, to proste, szybkie i zdrowe danie obiadowe , śniadanie lub kolacja.
Jajka z pieczarkami i szpinakiem - składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 duża szalotka ok. 70 g
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g szpinaku baby
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sera feta
- 1-2 łyżki posiekanej cebulki dymki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Jajka z pieczarkami i szpinakiem - przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić (nie obierać), pokroić w plastry.
- Szalotkę obrać, drobno posiekać. Na dużej, nieprzywierającej patelni o grubym dnie podgrzać delikatnie olej, wrzucić szalotkę. Posypać szczyptą soli, wymieszać łopatką sylikonową a następnie zgarnąć w jeden kąt patelni (dzięki temu szalotka będzie się dusić, a nie smażyć i zbytnio rumienić). Dusić na małym ogniu przez ok. 6 minut do zeszklenia.
- W międzyczasie obrać ząbek czosnku i posiekać w drobniutką kosteczkę. Kiedy cebula się zeszkli wrzucić czosnek i smażyć kolejną 1 minutę.
- Włożyć umyty i osuszony szpinak. Zwiększyć gaz i smażyć, aż szpinak zwiędnie. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, wymieszać, spróbować. Jeśli potrzeba przyprawić solą.
- Zrobić 4 wgłębienia. Wbić jaja. Smażyć przez 3 minuty. Następnie przykryć pokrywkę i smażyć kolejne 2-3 minuty, aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne.
- Jajka z pieczarkami i szpinakiem posypać pokruszonym serem feta i posiekaną cebulką dymką. Oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerze, starając się nie uszkodzić jaja.
A kiedy podsmaża się pieczarki?
Przed szpinakiem 🙂 Dzięki!
Przepysznie to wygląda 🙂