Proste pesto z natki marchewki wzbogacane odrobiną listków bazylii, z orzechami nerkowca, czosnkiem i oliwą ekstra vergine.
Świetny sposób na wykorzystanie naci z młodej marchewki, która często ląduje w koszu. Pesto możemy stosować na kanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem” lub “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca”. A jeśli interesuje Was przepis na pesto z bazylii, znajdziecie je w przepisie na “Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem“.
Pesto z natki marchewki
Proste pesto z natki marchewki wzbogacane odrobiną listków bazylii, z orzechami nerkowca, czosnkiem i oliwą extra vergine. Przepis na pesto z naci marchewki
Pesto z natki marchewki - składniki:
- pęczek młodej naci marchewki
- 6 dużych liści bazylii
- 90 g nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta soli
- 50-70 ml oliwy ekstra vergine
Pesto z natki marchewki - przygotowanie:
- Wszystkie składniki na pesto z natki marchewki oprócz oliwy umieścić w naczyniu blendera i miksować pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, rozdrobnionej pasty.
- Wlać oliwę i ponownie krótko zmiksować. Jeśli pesto wyjdzie za suche dolać więcej oliwy. Pesto miksować bardzo krótko, inaczej zioła zwiędną, stracą kolor i smak. Podawać np. z makaronem ("Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki").
- Gotowe pesto przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu tygodnia.