Kurczak wysmarowany pikantną pastą Harissa, pieczony na różno-kolorowej papryce i czerwonej cebuli. Dzięki rozcięciu kurczaka wzdłuż kręgosłupa i rozpłaszczeniu, kurczak piecze się równo i prawie dwukrotnie krócej, niż w przypadku pieczenia w całości.
Przepis z książki Jamiego Olivera “5 składników. Gotuj szybko i łatwo.”
Kurczak pieczony na płasko z papryką i harissą
Kurczak wysmarowany pikantną pastą Harissa, pieczony na papryce i czerwonej cebuli. Przepis na kurczaka pieczonego na płasko z papryką i pastą harissa.
Składniki:
- 1 kurczak 1.2 kg
- 4 różno-kolorowe duże papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta, zielona)
- 2 duże czerwone cebule
- garść mięty
Przyprawy:
- 4 czubate łyżeczki pasty harissa z różą (użyłam zwykłej)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC (grzałka góra-dół).
- Na środku dużej blaszki do pieczenia wyłożyć pastę harissa, polać oliwą i octem. Oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Umytym paprykom wcisnąć kciukiem ogonek do środka, rozerwać na pół, usunąć gniazda nasienne i porwać na kawałki. Wrzucić na blaszkę.
- Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, podzielić na listki. Dodać do papryki.
- Kurczaka rozciąć wzdłuż kręgosłupa (polecam nożycami do drobiu) rozłożyć na desce otwarciem do dołu. Nacisnąć na klatkę piersiową, aby bardziej rozpłaszczyć. Nożem ponacinać udka, aż do kości.
- Rękoma wymieszać zawartość brytfanki, następnie tym, co zostanie na dłoniach wysmarować kurczaka. Ułożyć na warzywach skórą do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut (piekłam 58 minut).
- Upieczonego kurczaka wyciągnąć na talerz i odczekać z krojeniem 5-10 minut.
- W miseczce wymieszać listki mięty skropione odrobiną octu z czerwonego wina, z upieczonymi warzywami (bez sosu).
- Podawać porcję kurczaka z warzywami.