W upalne, letnie dni albo nam się nie chce jeść i wcinamy wtedy dużo owoców i sałatek, albo mamy ochotę na orzeźwiające dania. Chłodniki są idealne na upały. Sycą, chłodzą i dostarczają nam dużo wartości odżywczych.
Do chłodnika świetnie pasują ziemniaki, a tym bardziej ziemniaki z patelni i dlatego dzisiaj proponuję “Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami“.
Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami
Chłodnik z botwiny ze smażonymi ziemniaczkami, idealny na upalne, gorące dni. Chłodnik z botwiny na bazie jogurtu greckiego i zsiadłego mleka, z rzodkiewką, ogórkami i jabłkiem. Przepis na chłodnik z odsmażonymi ziemniakami.
Składniki:
- 2 porcje chłodnika z botwiny z tego przepisu
- ~ 400 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 gałązki rozmarynu
- sól morska
Przygotowanie:
- Przygotować chłodnik z botwiny wg tego przepisu. Schłodzić.
- Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka. Zalać wodą, wsypać płaską łyżeczkę soli. Przykryć, zagotować. Gotować od zagotowania 8-9 minut (ziemniaki powinny być lekko twarde). Odcedzić.
- Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej, wrzucić gałązki rozmarynu oraz odcedzone ziemniaki. Smażyć do zrumienia, wyciągając w połowie smażenia gałązki rozmarynu.
- Podsmażone ziemniaczki wyłożyć na talerze. Podawać z porcją chłodnika z botwiny.