Pieczone polędwiczki z indyka w panierce z bułki tartej, płatków kukurydzianych i sera Cheddar. Moczone w kwaśnym mleku przed panierowaniem. Zamiast kwaśnego mleka można użyć maślanki, mleka z octem z białego wina lub jogurtu. Dzięki moczeniu mięso staje się kruche i delikatne. Polędwiczki pieczone w piekarniku można podać np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią.
Pieczone polędwiczki z indyka
Pieczone polędwiczki z indyka w panierce z bułki tartej, płatków kukurydzianych i sera Cheddar. Przepis na polędwiczki z indyka pieczone w piekarniku.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki (lub 1 szklanka mleka z 1 łyżką octu z białego wina)
- 500 g polędwiczek z piersi indyka, pokrojonych w jednakowe, podłużne kawałki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 50 g płatków kukurydzianych
- 50 g sera Cheddar
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa lub olej rzepakowy
Przygotowanie:
- W kubku wymieszać mleko z octem (jeśli używamy zamiast maślanki).
- Polędwiczki z indyka przełożyć do misy. Zalać mlekiem z octem (lub maślanką). Zostawić na 30-60 minut.
- Piekarnik nagrzać na 225°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ser Cheddar, jeśli jest w plastrach, pokroić na cieniutkie paseczki, a następnie na malutką kostkę. Jeśli Cheddar jest w kawałku - zetrzeć na tarce o małych oczkach. Płatki kukurydziane włożyć do woreczka, roztłuc wałkiem na drobno. Bułkę tartą przesypać na głęboki talerz, wymieszać z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, serem, szczyptą soli.
- Każdą z polędwiczek szczypcami wyjąć z marynaty, panierować w mieszance bułki, płatków i sera. Układać luźno na blasze do pieczenia. Każdą polędwiczkę hojnie skropić oliwą (to co skropicie bardziej się zarumieni).
- Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12 minut, aż panierka będzie złota a indyk będzie soczysty i upieczony (po 12 minutach wyjąć najgrubszy kawałek, przekroić na pół i sprawdzić. Jeśli w środku jest soczysty i wypływają z niego przeźroczyste soki - indyk jest upieczony. W przeciwnym wypadku przetrzymać jeszcze 1 minutę. Jeśli za długo będziecie piec, polędwiczki wyjdą suche i twarde).
- Podawać z dowolnymi dodatkami, np. z młodymi ziemniaczkami i mizerą.