Pierś z indyka z brzoskwiniami pieczona w piekarniku. Przesmażone na patelni mięso z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z dojrzałymi i soczystymi brzoskwiniami, pokrojonymi w kawałki. Dusimy razem ze świeżym majerankiem. Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Pysznie, zdrowo i dietetycznie.
Pierś z indyka z brzoskwiniami
Pierś z indyka z brzoskwiniami pieczona w piekarniku. Przepis na indyka w brzoskwiniach. Zdrowe, dieteczne danie z indykiem. Pierś z indyka pieczona w piecu
Składniki:
- 1 filet z piersi indyka ok. 0.8 - 1 kg
- 800 g dojrzałych, ale jędrnych brzoskwiń
- 1 łyżka oleju i 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 1/2 szklanki ulubionego, białego wytrawnego wina
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół).
- Pierś z indyka pokroić w paski. Partiami krótko przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju, z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać wino. Zredukować o połowę, zeskrobując smaki z patelni. Przelać wszystko do naczynia z indykiem. Wlać 2 łyżki oliwy. Oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem i listkami majeranku. Dodać czosnek. Wymieszać.
- Brzoskwinie umyć, obrać, usunąć pestki. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. Ułożyć na mięsie z indyka. Lekko przemieszać, starając się aby brzoskwinie były na górze (podczas pieczenia, puszczane soki będą nawilżać indyka).
- Przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę i 15 min, mieszając raz w czasie pieczenia. Podawać z dowolnymi dodatkami.