Szaszłyki z indyka z warzywami to bardzo zdrowe, pożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci.
Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka – w sosie sojowym, również z odrobiną miodu. Tak zamarynowane składniki nabijane są naprzemiennie na patyczki do szaszłyków wraz ze słodką cebulką szalotką i pieczone w piekarniku lub na grillu w sezonie grillowym. Z marynaty po mięsie gotowany jest pikantny sos, z którym możemy szaszłyki serwować. Ponieważ sos jest pikantny a szaszłyki łagodne, sami decydujemy o ostrości dania, jakie spożywamy – np. dzieciom i osobom nie lubiącym dań pikantnych możemy podać szaszłyki bez sosu.
“Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu” świetne będą na obiad z ugotowanym ryżem jaśminowym lub na kolację bez dodatków.
* Na pomysł zrobienia takich szaszłyków wpadła moja 7-letnia córcia, która przyleciała do mnie z książką ze zdrowymi przepisami i pytaniem, czy możemy razem ugotować taki obiadek. Przepis był typowo na grill, więc przerobiłam go na wersje “domową” czyli pieczoną w piekarniku. Zmodyfikowałam również składniki i sposób przygotowania. Córcia kroiła wszystkie produkty, przyrządzała marynatę, a potem nabijała wszystko na patyczki. Upieczone warzywa i mięsko wcinała, aż “jej się uszy trzęsły”, co nas mile zaskoczyło – w końcu nie pomyślałabym, aby przygotować tajskie danie z myślą o dziecku 🙂
Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu
Przepis na szaszłyki z indyka z warzywami pieczone w pikarniku lub na grillu w sezonie grillowym. Tajskie szaszłyki z piersi indyka z cukinią i papryką.
Składniki - marynowany indyk:
- 500 g piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii (tajskiej lub zwykłej)
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki mielonej przyprawy curry
- 1 limonka (skórka starta z całej i sok tylko z polowy)
- 1 łyżeczka miodu
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Marynowane warzywa:
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cukinia
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
Pozostałe:
- 5 szalotek, obranych i pokrojonych na 2 cm kawałki
Składniki sosu:
- 60 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 lub 3/4 czerwonej papryczki chilli bez pestek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Szaszłyki z indyka z warzywami - przygotowanie:
- Patyczki na szaszłyki namoczyć w wodzie.
- Marynowanie indyka: Piersi indyka pokroić w dużą kostkę (ok. 2 x 2 cm). W naczyniu wymieszać mleko kokosowe z przyprawą curry, skórką startą z limonki, sokiem z 1/2 limonki, miodem. Dodać 3/4 posiekanego czosnku oraz 3/4 posiekanej bazylii. Przyprawić solą, pieprzem. Do marynaty włożyć indyka, dokładnie obtoczyć i schować do lodówki na 20 minut.
- Marynowane warzywa: Paprykę i cukinię pokroić w dużą kostkę (ok. 2 x 2 cm). Wymieszać z sosem sojowym i miodem. Odstawić.
- Piekarnik nastawić na 250°C termoobieg z włączonym grillem.
- Przygotowanie szaszłyków: Na patyczki od szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa (wraz szalotkami) i mięso. Układać na blachach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.
- Przygotowanie sosu: Pozostałą marynatę z indyka rozrzedzić 60ml wody. Przelać do rondelka. Gotować na bardzo małym ogniu (inaczej się zważy), aż zgęstnieje ok. 12 minut (jeśli sos się zważy można przelać przez sito). Dodać posiekane chilli i oliwę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Wymieszać.
- Pieczenie szaszłyków z indyka: W trakcie gotowanie sosu wstawić szaszłyki z indyka do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 12 minut, zmieniając miejscami blachy w połowie pieczenia (w przeciwnym wypadku szaszłyki blisko grilla zbytnio się przyrumienią, podczas gdy te pod nimi będą blade).
- Gotowe Szaszłyki z indyka z warzywami podawać z sosem. Jako dodatek można podać ugotowany ryż jaśminowy.
![](https://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2019/01/s3-40-tajskie-szaszlyki-z-indyka.jpg)