Back to home
.
Kategoria

Makarony

Liczba przepisów: 28
Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów

Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów

Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów to szybki w przygotowaniu i prosty obiad. W daniu tym sprawdzi się większość rodzajów makaronów. Ja polecam tagliatelle (u mnie w wersji razowej) lub pappardelle. Danie jest bezmięsne, ale dość syte. Sos grzybowy przygotowałam ze świeżych podgrzybków. Polecam również pyszne “Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami” lub “Makaron z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 listopada 2018
Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą to błyskawiczne, proste danie obiadowe, które możliwe jest do przygotowania ze składników, jakie niektórzy z Was mogą mieć w domu. Tuńczyk w kawałkach, soczewica gotowana na parze z puszki, makaron czy słoiczek kaparów, który po otwarciu może stać w lodówce dość długo, to produkty w jakie możecie zaopatrzyć…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 marca 2018
Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami

Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami

Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który razem z podsmażoną, hiszpańską kiełbasą chorizo, zalewany jest bulionem warzywnym. W przeciwieństwie do prawdziwego risotto, od razu wlewany jest cały bulion (nie trzeba przez 20 minut stać nad daniem :)…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 lutego 2018
Zupa grzybowa z mrożonych borowików

Zupa grzybowa z mrożonych borowików

Zupa grzybowa na suszonych borowikach była pyszna i bardzo ją lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są wyczuwalne w prawie każdym kęsie. Jeszcze do wczoraj byłam pewna, że na Wigilię przygotuję wersję z suszonymi grzybami, ale po spróbowaniu tej zupy, zmieniłam zdanie. Mrożone grzyby są droższe od…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 grudnia 2017
Zapiekanka makaronowa z jabłkami, serem i cynamonem

Zapiekanka makaronowa z jabłkami, serem i cynamonem

Prosta zapiekanka makaronowa z jabłkami, białym serem, żurawiną i cynamonem, posypana płatkami migdałowymi. Jesienne danie na słodko. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu (nie licząc pieczenia). W czasie gotowania makaronu nagrzewamy piekarnik, ścieramy jabłka i roztapiamy masło. Następnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia. Zapiekamy w piecu pod przykryciem. Po niecałej godzinie mamy pyszny i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 września 2017
Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut

Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut

Szybkie danie do przygotowania dosłownie w 5 minut. Świeży makaron pappardelle z tuńczykiem i cebulką dymką. Prosty w przygotowaniu, idealny dla tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni. Świeży makaron pappardelle gotuje się tylko 3 minuty. W tym czasie podgrzejecie tuńczyka na oliwie z czosnkiem i skórką z cytryny. Makaron pappardelle dostępny jest w lodówkach…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 sierpnia 2017
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Tajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a, i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 października 2016
Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie z cukinią i łososiem – danie w 5-10 minut

Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie z cukinią i łososiem – danie w 5-10 minut

Z reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie.  Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych tłuszczów, bez oleju palmowego, bez sztucznych aromatów. Na dodatek są naprawdę dobre w smaku. Szybko się gotują – ok. 1 minuty. Dzięki nim, możemy przygotować szybki i smaczny obiad…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 września 2016
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem

Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 września 2016
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami

Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami

Sałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Do dzisiejszej sałatki z tuńczykiem też długo się przymierzałam. Gdyby nie kończące się terminy ważności zakupionych wcześniej produktów do niej, pewnie dalej by czekała na zrobienie :) A to wielka szkoda! Sałatka okazała się tak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 kwietnia 2016
Sałatka na ciepło z makaronu orzo
Sałatka na ciepło z makaronu orzo

Sałatka na ciepło z makaronu orzo

Za każdym razem, gdy próbuję nowych dań nie mogę wyjść z podziwu, ileż to na świecie jest pysznych smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy. Taka jest właśnie ta “Sałatka na ciepło z makaronu orzo” (orzo to makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum), którą podałam jako dodatek do soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj). …
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 listopada 2015
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu

Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu

To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego codziennego menu. Powodów jest kilka, po pierwsze lubimy dobrze i smacznie zjeść, i od czasu do czasu mamy po prostu ochotę na coś mało zdrowego i tradycyjnego (np. mielone…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 sierpnia 2015
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami

Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 czerwca 2015
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem

Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem

Bezglutenowe danie, świetne dla wegetarian, bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem, to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek  ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli* podczas przygotowania zielonego curry. Danie z pochodzące…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 maja 2015
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara

Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara

W jednym z ostatnich odcinków programu “Be Active” Ewy Chodakowskiej tematem były dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 kwietnia 2015
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij