S

Sałatka na ciepło z makaronu orzo

Dodaj do Ulubionych

Za każdym razem, gdy próbuję nowych dań nie mogę wyjść z podziwu, ileż to na świecie jest pysznych smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy.
Taka jest właśnie ta “Sałatka na ciepło z makaronu orzo” (orzo to makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum), którą podałam jako dodatek do soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj).
Sekretem tej sałatki są składniki, których po prostu nie można wymienić (tzn. można, ale to już nie będzie TEN smak 🙂 )
Pikantność rukoli, aromat bazylii, uprażone pestki pinii w połączeniu z cytrynowo-parmezanowym dressingiem wręcz idealnie się komponują z makaronem orzo, który gotowany jest z listkiem laurowym. Te połączenia smakowe, które zaczerpnęłam z niezawodnej książki Gordona Ramsay’a są tak trafione, iż od sałatki nie potrafiłam się oderwać ja, oraz moi goście 🙂 Nie mogę się doczekać, kiedy znów ją przygotuję! Spróbujcie ją koniecznie, jak tylko uda Wam się upolować orzeszki pinii.

Składniki:

(5 porcji)

  • 250 g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum)
  • 1 liść laurowy
  • spora garść bazylii
  • dwie garście rukoli
  • 70 g orzeszków pinii
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

 

Składniki dressingu:

  • 1 łyżka parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ok. 6-8 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny (wyparzonej i wyszorowanej)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni. Ostawić.
Bazylię i rukolę umyć, osuszyć i posiekać.

Przygotować dressing:
W słoiczku wymieszać starty parmezan, 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy extra virgin, sok i skórkę z cytryny. Spróbować i ewentualnie doprawić pieprzem i solą (uważać z solą, gdyż parmezan jest słony).

Ugotować makaron al dente wg. instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić, przelać lekko zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania) i zostawić na sitku. Wymieszać z odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy (aby uniemożliwić sklejanie się ziarenek).
Jeszcze ciepły makron wymieszać w misce z dressingiem, z posiekaną bazylią, rukolą, uprażonymi orzeszkami pinii i od razu podawać.

Sałatka na ciepło z makaronu orzo to świetny dodatek do obiadu (np. do ryb). Ja podałam w towarzystwie soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj).

Sałatka na ciepło z makaronu orzoSałatka na ciepło z makaronu orzo

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *