Sałatka z tuńczyka z makaronem pomidorowym, słodkimi pomidorkami i oliwkami, polana prostym dressingiem na bazie delikatnej oliwy i zdrowego octu jabłkowego.
Sałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Dzisiejsza sałatka z tuńczyka też długo czekała na zrobienie. Gdyby nie kończące się terminy ważności zakupionych wcześniej produktów do niej, pewnie dalej bym się do sałatki z tuńczyka tylko przymierzała 🙂 A to wielka szkoda!
Sałatka z tuńczyka okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było 🙂
Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy z oliwek extra vergine z octem jabłkowym.
Ogólnie nie przepadamy za dressingami z intensywnymi w smaku oliwami, dlatego najczęściej używam bezwonnego oleju rzepakowego, ale do oliwek i pomidorków, aż się prosiło o użycie oliwy. Użyłam naszej ulubionej oliwy extra vergine Delicato, która jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo delikatna w smaku i która świetnie sprawdziła się w tej sałatce.
Kluczowy jest też wybór makaronu. Nie powinien być zbyt duży i gruby. Wąskie świderki są idealne. Ja polecam takie. Do tej sałatki najbardziej pasowały te o smaku pomidorowym, które w swoim składzie miały tylko pszenice durum i suszone pomidory.
Sałatka z tuńczyka, pomidorkami, makaronem pomidorowym i oliwkami świetna jest na drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zjedzenia w domu, w pracy lub w szkole. Polecam!
Sałatka z tuńczyka – Składniki:
(2 porcje)
- 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g)
- 5 zielonych oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicato
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
Sałatka z tuńczyka – Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić.
- spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami
- Tuńczyka odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połówki.
- 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 10 pomidorków koktajlowych
- Przygotować dressing: Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, sól, pieprz, chilli w płatkach. Zamknąć, wstrząsnąć.
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicato
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- Do miski włożyć mieszkankę sałat (umyć i osuszyć, jeśli nie była myta), dodać makaron, pomidorki, tuńczyka, oliwki. Tuż przed podaniem sałatkę polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
- 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g)
- 5 zielonych oliwek
- Spróbować. W razie potrzeby przyprawić sałatkę z tuńczyka solą i płatkami chilli.
- Wyłożyć na talerze. Sałatka z tuńczyka świetna jest na drugie śniadanie, lunch lub kolację.
Bardzo ciekawy przepis, zrobiłem tą sałatkę na domową kolację z Żoną. Obojgu nam bardzo smakowała, dodatkowo żona doceniła jej “lekkość” 🙂