S

Sałatka z tuńczyka z makaronem

Sałatka z tuńczyka z makaronem
Dodaj do Ulubionych

Sałatka z tuńczyka z makaronem pomidorowym, słodkimi pomidorkami i oliwkami, polana prostym dressingiem na bazie delikatnej oliwy i zdrowego octu jabłkowego.

Sałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Dzisiejsza sałatka z tuńczyka też długo czekała na zrobienie. Gdyby nie kończące się terminy ważności zakupionych wcześniej produktów do niej, pewnie dalej bym się do sałatki z tuńczyka tylko przymierzała 🙂 A to wielka szkoda!

Sałatka z tuńczyka okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było 🙂

Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy z oliwek extra vergine z octem jabłkowym.

Ogólnie nie przepadamy za dressingami z intensywnymi w smaku oliwami, dlatego najczęściej używam bezwonnego oleju rzepakowego, ale do oliwek i pomidorków, aż się prosiło o użycie oliwy. Użyłam naszej ulubionej oliwy extra vergine Delicato, która jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo delikatna w smaku i która świetnie sprawdziła się w tej sałatce.

Kluczowy jest też wybór makaronu. Nie powinien być zbyt duży i gruby. Wąskie świderki są idealne. Ja polecam takie. Do tej sałatki najbardziej pasowały te o smaku pomidorowym, które w swoim składzie miały tylko pszenice durum i suszone pomidory.

Sałatka z tuńczyka, pomidorkami, makaronem pomidorowym i oliwkami świetna jest na drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zjedzenia w domu, w pracy lub w szkole. Polecam!

Sałatka z tuńczyka – Składniki:

(2 porcje)

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g)
  • 5 zielonych oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicato
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli

 

Sałatka z tuńczyka – Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić.
  2. Tuńczyka odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połówki.
    • 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    • 10 pomidorków koktajlowych
  3. Przygotować dressing: Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, sól, pieprz, chilli w płatkach. Zamknąć, wstrząsnąć.
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicato
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej
    • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  4. Do miski włożyć mieszkankę sałat (umyć i osuszyć, jeśli nie była myta), dodać makaron, pomidorki, tuńczyka, oliwki. Tuż przed podaniem sałatkę polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
    • 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g)
    • 5 zielonych oliwek
  5. Spróbować. W razie potrzeby przyprawić sałatkę z tuńczyka solą i płatkami chilli.
  6. Wyłożyć na talerze. Sałatka z tuńczyka świetna jest na drugie śniadanie, lunch lub kolację.

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (791 głosów) 791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *