S

Sałatka z tuńczyka z makaronem

Sałatka z tuńczyka z makaronem
Dodaj do Ulubionych

Sałatka z tuńczyka z makaronem pomidorowym, słodkimi pomidorkami i oliwkami, polana prostym dressingiem na bazie delikatnej oliwy i zdrowego octu jabłkowego.

Sałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Dzisiejsza sałatka z tuńczyka też długo czekała na zrobienie. Gdyby nie kończące się terminy ważności zakupionych wcześniej produktów do niej, pewnie dalej bym się do sałatki z tuńczyka tylko przymierzała 🙂 A to wielka szkoda!

Sałatka z tuńczyka okazała się tak pyszna, że po jej zjedzeniu razem z Mężem ubolewaliśmy, że tak mało jej było 🙂

Sałatkę zrobiłam z gotowej mieszanki sałat, tuńczyka w sosie własnym, pomidorków koktajlowych, paru oliwek i makaronu pomidorowego, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego dressing na bazie delikatnej oliwy z oliwek extra vergine z octem jabłkowym.

Ogólnie nie przepadamy za dressingami z intensywnymi w smaku oliwami, dlatego najczęściej używam bezwonnego oleju rzepakowego, ale do oliwek i pomidorków, aż się prosiło o użycie oliwy. Użyłam naszej ulubionej oliwy extra vergine Delicato, która jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo delikatna w smaku i która świetnie sprawdziła się w tej sałatce.

Kluczowy jest też wybór makaronu. Nie powinien być zbyt duży i gruby. Wąskie świderki są idealne. Ja polecam takie. Do tej sałatki najbardziej pasowały te o smaku pomidorowym, które w swoim składzie miały tylko pszenice durum i suszone pomidory.

Sałatka z tuńczyka, pomidorkami, makaronem pomidorowym i oliwkami świetna jest na drugie śniadanie, lunch lub kolacje. Do zjedzenia w domu, w pracy lub w szkole. Polecam!

Sałatka z tuńczyka – Składniki:

(2 porcje)

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g)
  • 5 zielonych oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • spora garść makaronu świderki z suszonymi pomidorami
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicato
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli

 

Sałatka z tuńczyka – Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Odcedzić.
  2. Tuńczyka odcedzić. Pomidorki umyć, przekroić na połówki.
    • 1 puszka (ok. 140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    • 10 pomidorków koktajlowych
  3. Przygotować dressing: Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, sól, pieprz, chilli w płatkach. Zamknąć, wstrząsnąć.
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra verigne Delicato
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej
    • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  4. Do miski włożyć mieszkankę sałat (umyć i osuszyć, jeśli nie była myta), dodać makaron, pomidorki, tuńczyka, oliwki. Tuż przed podaniem sałatkę polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
    • 1 opakowanie mieszanki sałat (100 – 120 g)
    • 5 zielonych oliwek
  5. Spróbować. W razie potrzeby przyprawić sałatkę z tuńczyka solą i płatkami chilli.
  6. Wyłożyć na talerze. Sałatka z tuńczyka świetna jest na drugie śniadanie, lunch lub kolację.

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (791 głosów) 791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5791 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz