Szybkie danie do przygotowania dosłownie w 5 minut. Świeży makaron pappardelle z tuńczykiem i cebulką dymką. Prosty w przygotowaniu, idealny dla tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni. Świeży makaron pappardelle gotuje się tylko 3 minuty. W tym czasie podgrzejecie tuńczyka na oliwie z czosnkiem i skórką z cytryny. Makaron pappardelle dostępny jest w lodówkach w wielu marketach. Polecam na szybki lunch, obiad lub kolację.
Makaron pappardelle z tuńczykiem – danie w 5 minut
Szybkie i proste danie obiadowe. Gotowe w 5 minut. Makaron pappardelle z tuńczykiem i cebulką dymką. Danie bez mięsa i bez śmietany.
Składniki:
- 1 b.duży ząbek czosnku
- 2 x 170 g puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z 1 cytryny (sparzonej i wyszorowanej - tylko żółta część, bez białej błonki (albedo)) - ok. 1 łyżki
- 300 g świeżego makaronu pappardelle
- 1 łyżka soku z cytryny
- spora garść posiekanej cebulki dymki
- świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli, oliwa z oliwek
Przygotowanie makaronu pappardelle z tuńczykiem:
- Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić.
- Czosnek bez obierania rozgnieść bokiem dużego noża (tak, żeby czosnek się otworzył, ale nie rozpadł). Tuńczyka odsączyć.
- 1 b.duży ząbek czosnku
- 2 x 170 g puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- Oliwę delikatnie rozgrzać na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką, na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić czosnek oraz skórkę z cytryny. Smażyć 1 minutę, często mieszając (nie przypalić cytryny).
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z 1 cytryny (ok. 1 łyżki)
- Wrzucić tuńczyka, wymieszać i podsmażyć przez 1 minutę. Wyłączyć gaz pod patelnią.
- W trakcie przygotowania tuńczyka, do wrzącej wody wrzucić świeży makaron pappardelle i gotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 3 minuty).
- 300 g świeżego makaronu pappardelle
- Podpalić nieduży gaz pod patelnią, wrzucić odcedzony makaron oraz pół szklanki wody z gotowania makaronu. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać i od razu przekładać na talerze (usuwając ząbek czosnku). Każdą porcję posypać świeżo mielonymi płatkami chilli, cebulką dymką oraz skropić oliwą. Spożywać od razu.
- 300 g świeżego makaronu pappardelle
- 1 łyżka soku z cytryny
- spora garść posiekanej cebulki dymki
- świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli, oliwa z oliwek
może jeszcze coś zrobią wtedy koniecznie trzeba zgłaszać, a co do przepisu to podminiłem płatki chili na świerzą papryczkę drobniutko posiekaną i też wychodzi pysznie, pozdrawiam
chyba też zaryzykuję wersję na ostro dzięki za podpowiedź!
Bardzo ładne zdjęcie 🙂 Ten princes niestety już dzisiaj skończył ten konkurs…
Jaki konkurs?
z takim daniem koniecznie, są niezłe nagrody więc ja bym próbował!
Aniu, a może warto zgłosić to danie na konkurs tuńczyka princes? Warto spróbować, bo wypróbowałam przepis, danie jest bardzo dobre i super szybkie :).