D

Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara

Dodaj do Ulubionych

W jednym z ostatnich odcinków programu “Be Active” Ewy Chodakowskiej tematem były dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu.

W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie cukierków).

Nam kształt cukierków nie wyszedł, więc zrobiliśmy ravioli w kształcie typowych poduszeczek 🙂
Ravioli skradły smakiem nasze serca i na pewno często będziemy do nich wracać. Były świetne na ciepło, ale również znikały z talerza wieczorem, kiedy całkiem ostygły 🙂 Na drugi dzień po odgrzaniu w sosie mieliśmy kolejny zdrowy, super szybki i pyszny obiadek!
Polecam wszystkim!

Składniki:

(6-10 porcji -> ok. 50 pierożków)

  • 800 g mięsa z piersi indyka
  • 375 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 35 g obranych liści szpinaku (bez ogonków)
  • 60 g pora (biała część)
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej

Składniki ciasta:

  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 jajko roztrzepane do klejenia pierożków
  • 4 szczypty soli

Sos Marinara (podwójna porcja):

  • 2 duże puszki krojonych pomidorów bez skórki – po ok. 560 g
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 4 szczypty cukru
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • parmezan
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Przygotowanie farszu:
Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać).
Liście szpinaku oraz por drobno posiekać.
Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać.

Przygotowanie ciasta na ravioli:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka.
Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi się kruszonka, a następnie wyrobić krótko ręcznie tylko do połączenia składników (najpierw w misce, później na stolnicy lub desce). Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, bo zrobi się gumowate.
Wyrobione ciasto włożyć do woreczka lub przykryć folią i zostawić na 15-20 min (w tym czasie można przygotować sos).

Pozostałe 1 jajko wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem. Odstawić.

Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować. Maksymalna grubość ciasta to ok. 1 mm.
Z rozwałkowanego ciasta wykroić prostokąt (u mnie ok. 10 x 16 cm).
Na środku ciasta (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć 3 kulki farszu w równych odstępach.
Roztrzepanym jajkiem (przy użyciu pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego) posmarować prawy, lewy i dolny bok oraz przestrzeń pomiędzy kulkami z farszu (górnej krawędzi nie smarujemy, żeby ciasto nie rozmokło).
Chwycić za górną krawędź i zgiąć całość do siebie (górną krawędź łączymy równiutko z dolną krawędzią).
Używając widelca zagniatamy dolną krawędź.
Nożem rozcinamy pierożki od siebie i zagniatamy widelcem powstałe krawędzie.
(Powyższy schemat działania można oczywiście rozszerzyć wedle upodobania na więcej pierożków robionych jednocześnie).
Gotowe pierożki ravioli odłożyć na ściereczkę lub stolnice oprószoną lekko mąką i przykryć ściereczką, aby nie wysychały.

W dużym garze zagotować wodę. Następnie posolić (łyżeczkę lub nawet więcej) i wymieszać, aby sól się rozpuściła.
Gotowe ravioli wrzucać partiami na gotującą się i osoloną wodę. Gotować ok. 4 – 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia ravioli na powierzchnie (czas jest zależny od wielkości ravioli oraz od grubości ciasta).
Odcedzić, przełożyć do rondla z gorącym sosem, wymieszać. Wykładać na talerze. Posypać startym parmezanem i udekorować świeżym koperkiem.

Przygotowanie sosu Marinara:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Do rondla wlać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić na średnim ogniu, mieszając (uważać, aby się nie zrumieniło. Jeśli zacznie się rumienić, zmniejszyć ogień).
Dodać puszkę krojonych pomidorów. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu ok. 10-15 minut. Sos ma lekko bulgotać.
Przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru (cukier wydobywa smak z pomidorów).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *