Z

Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu

Dodaj do Ulubionych

To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego codziennego menu. Powodów jest kilka, po pierwsze lubimy dobrze i smacznie zjeść, i od czasu do czasu mamy po prostu ochotę na coś mało zdrowego i tradycyjnego (np. mielone z ziemniaczkami i buraczkami lub kawałek ciasta) 🙂 Po drugie razem z Mężem i 4-letnią córeczką nie jesteśmy alergikami i nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich (przynajmniej na razie) i nie musimy stosować żadnych wykluczających się diet (dieta bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegetariańska itp.). Po trzecie nie wszystkie super zdrowe dania, jakich próbujemy są smaczne i nie trafiają po prostu na blog, a ja na blogu Moja Delicja zamieszczam TYLKO smaczne potrawy 🙂 No i po czwarte dość często odwiedzają nas goście z powodu różnych okazji, którzy po prostu chcą zjeść smacznie i tradycyjnie. Wyobrażacie sobie bowiem urodziny bez tortu? Lub namawianie i przekonywanie starszej babci lub dziadka, że makaron gryczany z wodorostami nori, to jest coś z czym koniecznie powinni się zaprzyjaźnić? 🙂
Stąd na blogu taka różnorodność dań.

Poza tym jestem zdania, że aby zdrowo się odżywiać nie trzeba rezygnować z wielu rzeczy. Wystarczy ograniczyć do minimum produkty mało korzystne dla naszego zdrowia (oczywiście nie mówię tu o produktach i dodatkach stricte zakazanych typu cukier wanilinowy, glutaminian sodu, itp. których nie znajdziecie na blogu) i we wszystkim zachować umiar (dotyczy się to nie tylko żywności, ale również sportu). Pamiętajcie bowiem, że nawet najzdrowsze dania świata jedzone codzienne może Wam przynieść więcej szkody, niż pożytku. Jedząc bowiem codziennie super zdrowego indyka lub soczewicę, w towarzystwie ciągle tych samych dodatków, spowodujecie niedobory innych elementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup.

Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku, podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie nabiału), po prostu z niej zrezygnujcie. Zupę tę bardzo szybko się przygotowuje. W zasadzie gotowa jest już w 15 minut, więc jeśli tak jak ja, cierpicie na notoryczny brak czasu, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w sezonie na cukinię. Oczywiście możecie zupę krem z cukinii podać z innymi dodatkami lub zrezygnować z nich w ogóle.
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym to sycąca zdrowa propozycja dla wszystkich, w tym dla naszych dzieci.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 30 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 600 g cukinii (dwie małe cukinie)
  • 1 szklanka mrożonego groszku (ok. 120 g)
  • 250 ml wrzątku
  • sól morska, pieprz
  • 3 łyżki śmietanki 30% (można pominąć w przypadku osób na różnych dietach)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 garście makaronu razowego

 

Przygotowanie:

Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić na kawałki (gdy cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać).
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cukinię oraz szczyptę soli morskiej. Wymieszać.
Smażyć około 5-8 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Cukinia powinna zmięknąć i się lekko przyrumienić.
Dodać mrożony groszek. Wymieszać i smażyć całość jeszcze przez niecałą 1 minutę.
Odłożyć kilka kawałków cukinii i łyżkę groszku na później, a resztę zalać wrzątkiem.
Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wymieszać.
Przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut.

W między czasie ugotować makaron al-dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

Zupę krem z cukinii i groszku zmiksować blenderem, dodając sok z cytryny oraz śmietanę.
Przyprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na talerze wyłożyć makaron, wlać zupę krem z cukinii i groszku. Dodać odłożone wcześniej warzywa.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz