Zupa grzybowa na suszonych borowikach była pyszna i bardzo ją lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są wyczuwalne w prawie każdym kęsie.
Jeszcze do wczoraj byłam pewna, że na Wigilię przygotuję wersję z suszonymi grzybami, ale po spróbowaniu tej zupy, zmieniłam zdanie. Mrożone grzyby są droższe od suszonych, szczególnie jeśli wybieramy całe borowiki (co Wam polecam), ale smak i konsystencja są nieporównywalne 🙂
Zupę grzybową z mrożonych borowików gotuję z ziemniakami i łazankami, co może wydać się Wam nietypowe, ale jest naprawdę smaczne. Polecam!
Zupa grzybowa z mrożonych borowików
Pyszna, sycąca zupa grzybowa z mrożonych borowików (prawdziwków) z ziemniakami i łazankami zabielana śmietaną. Przepis na zupę grzybową z mrożonymi grzybami
Składniki na zupę grzybową z mrożonych borowików:
- 1 l bulionu warzywnego wg przepisu tutaj
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 duży ziemniak
- 300 g mrożonych, całych borowików
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- garść makaronu łazanki
Przygotowanie zupy grzybowej z mrożonych borowików:
- Przygotować bulion warzywny zgodnie z przepisem tutaj. (bulion można przygotować do 3 dni wcześniej i trzymać w lodówce).
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, dodać szczyptę soli i smażyć bez rumienienia kilka minut, często mieszając.
- Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć, mieszając przez kolejne kilka minut. W między czasie zagotować bulion w osobnym garnku.
- Do ziemniaków i cebuli wrzucić mrożone grzyby, zwiększyć gaz i smażyć wszystko, aż grzyby zaczną puszczać klej.
- Wlać bulion, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu przez 15 minut (lub do miękkości ziemniaków). Wyłowić grzyby, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić z powrotem do zupy.
- Wlać łyżkę soku z cytryny, dodać sól, wlać śmietankę (dobrej jakości śmietanka nie zwarzy się - jeśli jednak nie jesteś pewien, zahartuj ją wcześniej w kubeczku z chochlą zupy). Przyprawić sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wrzucić garść makaronu łazanki. Gotować, aż makaron będzie miękki wg przepisu na opakowaniu.