Pożywna i bardzo zdrowa Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów włoskich i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym, polana dressingiem z oleju rydzowego, oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina i miodu. Pyszna, chrupiąca sałatka na śniadanie, lunch lub kolację. Idealna do zabrania do szkoły lub pracy. Nazwałam tę sałatkę “Sałatką piękności” ze względu na obecność składników mających korzystny wpływ na naszą urodę.
Jeśli surowy brokuł przypadł Wam do gustu polecam przepis na “Sałatkę z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy”.
Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności
Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym, polana dressingiem z oleju rydzowego.
Sałatka z selera naciowego - Składniki:
- 1/2 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (ok. 40 g)
- 3 łodygi selera naciowego
- 1/2 główki brokuła
- 1/2 dużego, soczystego jabłka
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3-4 łyżki pestek z dyni
- garść żurawiny (ok. 40 g)
- 1/2 kulki białej mozzarelli z zalewy (ok. 60 g)
Składniki dressingu:
- 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki oleju rydzowego (ew. 3 łyżki oliwy/oleju)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
- sól morska, świeżo mielone płatki chilli
Sałatka z selera naciowego - Przygotowanie:
- Makaron pełnoziarnisty ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić.
- Orzechy włoskie oraz pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Większe orzechy włoskie po uprażeniu przesiekać.
- Brokuła podzielić na drobne różyczki, bez twardych łodyżek. Seler naciowy, jabłko ze skórką i mozzarellę pokroić w kostkę ok. 5-7 mm. Wrzucić do dużej misy. Dodać makaron, uprażone orzechy i pestki dyni.
- Sałatkę polać olejem/oliwą, octem i miodem. Przyprawić solą morską i świeżo mielonymi płatkami chilli (pominąć w wersji dla dzieci). Dobrze wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.
- Sałatka z selera naciowego świetnie nadaje się do pracy lub szkoły, zamiast kanapek.