Makaron z awokado

Makaron z awokado to najprostsze i najszybsze danie obiadowe, jakim potrafię zajadać się nawet 3-4 razy w tygodniu – tydzień, po tygodniu 🙂 Przez ostatnie dwa miesiące zjadłam tyle awokado, ile nie zjadłam wcześniej przez całe swoje życie 😀 Zaczynam się nawet zastanawiać, czy awokado przypadkiem nie uzależnia 🙂

Awokado Hass (bo tylko takie polecam i tylko takie mogę jeść) jest ostatnio dość często w jakiś promocjach (często również wersja BIO) i trudno go wtedy nie kupić. Z jednego awokado mam zdrowy, pyszny, mega szybki i sycący obiad dla jednej osoby. Makaron z awokado jest idealny dla pracusiów oraz dla tych, którzy nie lubią lub nie umieją gotować. Tego obiadu, poza gotowaniem makaronu, się nie gotuje!

Poniższy przepis na “Makaron z awokado” wymyśliłam, zajadając się wcześniej moją idealną wersją Guacamole, której nigdzie poza Moją Delicją nie znajdziecie. Wszystkie przepisy bowiem na Guacamole jakie znalazłam, jakie testowałam wszędzie wyglądają tak samo i zawsze mają w składzie cytrynę bądź limonkę, która to ponoć chroni przed ciemnieniem awokado, jednocześnie psując – moim zdaniem – cały smak Guacamole. Do tego zawsze mikser lub blender… Po co mięciutkie awokado traktować blenderem ? Dlatego bardzo długo nie potrafiłam się przekonać do smaku Guacamole.

Do czasu, kiedy w jednym z programów kulinarnych prowadzący odwiedził w Meksyku ponoć najlepszą knajpę serwującą “prawdziwe, tradycyjne Guacamole” – Guacamole, które przyrządzane jest przy stoliku każdego zamawiającego go gościa, na jego oczach. I to na podstawie tego opracowałam mój przepis na idealne Guacamole. Guacamole, które oczarowało nas smakiem do tego stopnia, że zaczęliśmy się nim objadać prawie co dziennie (przepis wkrótce na blogu).

I tak, któregoś wieczoru wcinając moją porcję Guacamole i zachwycając się tym pysznym smakiem, wpadłam na pomysł, że przecież super będzie smakować moja wersja Guacamole wymieszana z makaronem. I tak zrodził się poniższy przepis.

Makaron z awokado nie jest czymś nowym. Jest dość popularny na całym świecie. Przejrzałam kilka przepisów i żaden nie był wykonywany moim prostym i szybkim sposobem. Najczęściej awokado miksowane jest przy użyciu blendera z różnymi zielonymi dodatkami typu bazylia, szpinak – oczywiście obowiązkowo z cytryną lub limonką… Dodatek zielonego wpływa bardzo pozytywnie na kolor dania, wzbogacając jednocześnie o dodatkowe smaki, ale kompletnie nie jest to potrzebne, kiedy wracamy głodni i zmęczeni z pracy. Wówczas mała liczba składników i szybkie wykonanie jest dla nas najważniejsze.

Mój “Makaron z awokado” na jedną osobę, oprócz oczywiście jednego owocu awokado i porcji makaronu – to pół pomidora, ćwiartka szalotki, oliwa z oliwek, sól i chilli. Do tego nic nie trzeba miksować, blendować, smażyć, prażyć czy gotować (poza makaronem rzecz jasna :))

Mała liczba składników, więc muszą być jak najlepszej jakości. Awokado odmiany Hass, powinno być dojrzałe, ale o miękkim i zielonym miąższu. Jeśli będzie gdzieś obite, podgnite to do obiadu się nie nada. Zepsuje cały smak. Próbowałam – więc nie polecam. Do tego oliwa z oliwek extra vergine i smaczny pomidor. Poza sezonem na świeże pomidory lepiej użyć ze dwa pomidorki koktajlowe, które są słodkie i smaczne nawet zimą. W moim przepisie kluczowy jest również sam makaron. Musi być z pszenicy durum (czyli taki żółty – do zdjęć użyłam białego, ryżowego z którym danie ładniej wygląda, ale do dania nie polecam).

Najlepszy jest makaron Bavette, włoskiej marki Barilla (i nie jest to reklama :)), ewentualnie makaron Spaghetti (też z Barilli) i to właśnie z tym te danie próbujcie (szczególnie jeśli robicie i próbujecie je pierwszy raz). Na innych makaronach po prostu danie nie smakuje tak dobrze. A przy małej ilości składników, na smak potrawy wpływa każdy użyty składnik. No i pamiętajcie, aby makaron koniecznie ugotować al dente 🙂 Nie ograniczajcie również soli, która jest kluczowa dla smaku całego dania.

Zapraszam zatem do spróbowania mojej wersji przepisu na “Makaron z awokado“.

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *