Z

Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem

Dodaj do Ulubionych

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. 

Składniki sosu z pieczonych pomidorów:

(4-6 porcji)

  • 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy
  • 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Pozostałe składniki zapiekanki:

  • 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta
  • 40 g masła
  • 180 g makaronu muszelki morskie
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • spora szczypta suszonego oregano

 

Parmezanowy sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 60 g parmezanu
  • 50 g ricotty
  • 1 żółtko
  • sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 120°C (termoobieg).
  2. Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Posmarować 2 łyżkami oliwy (najwygodniej wlać oliwę do spodeczka i smarować pomidorki przy pomocy pędzelka).
    • 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy
    • 2 łyżki oliwy
  3. Posypać majerankiem i oregano. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
    • 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego)
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • świeżo mielony czarny pieprz
  4. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny.
  5. Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę.
  6. Do rondelka wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szczyptę soli. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia, ale bez rumienienia około 15 minut.
    • 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
    • 1 średnia czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • szczypta soli morskiej
  7. Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodać pokrojone pomidorki i gotować na średnim ogniu przez parę minut (2-3 min). Sos lekko zgęstnieje. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  8. W trakcie przygotowania sosu z pomidorów przygotwać pozostałe składniki zapiekanki.
  9. Cukinię pokroić w 1 cm kostkę (młodej nie trzeba obierać). Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić cukinię, przyprawić szczyptą soli, posypać listkami świeżego tymianku. Smażyć cukinię przez 5 minut. Na końcu przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    • 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej)
    • 40 g masła
    • szczypta soli morskiej
    • 1 łyżka listków świeżego tymianku
    • świeżo mielony czarny pieprz
  10. Piekarnik nastawić na 160°C (termoobieg).
  11. Ugotować makaron w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
    • 180 g makaronu muszle
  12. Przygotować parmezanowy sos beszamelowy: Zetrzeć parmezan na grubych oczkach. W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki i smażyć przez 1 minutę. Wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania (sos zgęstnieje). Zdjąć z ognia. Wsypać parmezan (zostawić małą garść na później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem.
    • 60 g parmezanu
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 125 ml mleka
    • 50 g ricotty
    • 1 żółtko
    • sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa
  13. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos z pieczonych pomidorów.
  14. Na sos rozłożyć makaron, a następnie cukinię.
  15. Równomiernie rozprowadzić jeszcze ciepły sos beszamelowy. Posypać pozostawioną resztką parmezanu. Oprószyć listkami tymianku i oregano. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego pieca. Piec około 25 minut.
    • spora szczypta oregano (świeżego lub suszonego)
    • spora szczypta listków tymianku (świeżego lub suszonego)

zapiekanka-makaronowa-z-cukinia-pieczonymi-pomidorami-z-beszamelem2

 

zapiekanka-makaronowa-z-cukinia-pieczonymi-pomidorami

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz