Z

Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem

Dodaj do Ulubionych

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. 

Składniki sosu z pieczonych pomidorów:

(4-6 porcji)

  • 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy
  • 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Pozostałe składniki zapiekanki:

  • 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta
  • 40 g masła
  • 180 g makaronu muszelki morskie
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • spora szczypta suszonego oregano

 

Parmezanowy sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 60 g parmezanu
  • 50 g ricotty
  • 1 żółtko
  • sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 120°C (termoobieg).
  2. Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Posmarować 2 łyżkami oliwy (najwygodniej wlać oliwę do spodeczka i smarować pomidorki przy pomocy pędzelka).
    • 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy
    • 2 łyżki oliwy
  3. Posypać majerankiem i oregano. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
    • 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego)
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • świeżo mielony czarny pieprz
  4. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny.
  5. Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę.
  6. Do rondelka wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szczyptę soli. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia, ale bez rumienienia około 15 minut.
    • 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
    • 1 średnia czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • szczypta soli morskiej
  7. Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodać pokrojone pomidorki i gotować na średnim ogniu przez parę minut (2-3 min). Sos lekko zgęstnieje. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  8. W trakcie przygotowania sosu z pomidorów przygotwać pozostałe składniki zapiekanki.
  9. Cukinię pokroić w 1 cm kostkę (młodej nie trzeba obierać). Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić cukinię, przyprawić szczyptą soli, posypać listkami świeżego tymianku. Smażyć cukinię przez 5 minut. Na końcu przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    • 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej)
    • 40 g masła
    • szczypta soli morskiej
    • 1 łyżka listków świeżego tymianku
    • świeżo mielony czarny pieprz
  10. Piekarnik nastawić na 160°C (termoobieg).
  11. Ugotować makaron w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
    • 180 g makaronu muszle
  12. Przygotować parmezanowy sos beszamelowy: Zetrzeć parmezan na grubych oczkach. W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki i smażyć przez 1 minutę. Wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania (sos zgęstnieje). Zdjąć z ognia. Wsypać parmezan (zostawić małą garść na później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem.
    • 60 g parmezanu
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 125 ml mleka
    • 50 g ricotty
    • 1 żółtko
    • sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa
  13. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos z pieczonych pomidorów.
  14. Na sos rozłożyć makaron, a następnie cukinię.
  15. Równomiernie rozprowadzić jeszcze ciepły sos beszamelowy. Posypać pozostawioną resztką parmezanu. Oprószyć listkami tymianku i oregano. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego pieca. Piec około 25 minut.
    • spora szczypta oregano (świeżego lub suszonego)
    • spora szczypta listków tymianku (świeżego lub suszonego)

zapiekanka-makaronowa-z-cukinia-pieczonymi-pomidorami-z-beszamelem2

 

zapiekanka-makaronowa-z-cukinia-pieczonymi-pomidorami

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *