Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory.
Składniki sosu z pieczonych pomidorów:
(4-6 porcji)
- 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
Pozostałe składniki zapiekanki:
- 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej)
- 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta
- 40 g masła
- 180 g makaronu muszelki morskie
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- spora szczypta suszonego oregano
Parmezanowy sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 60 g parmezanu
- 50 g ricotty
- 1 żółtko
- sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 120°C (termoobieg).
- Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Posmarować 2 łyżkami oliwy (najwygodniej wlać oliwę do spodeczka i smarować pomidorki przy pomocy pędzelka).
- 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy
- 2 łyżki oliwy
- Posypać majerankiem i oregano. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny.
- Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę.
- Do rondelka wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szczyptę soli. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia, ale bez rumienienia około 15 minut.
- 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli morskiej
- Do zeszklonej cebulki z czosnkiem dodać pokrojone pomidorki i gotować na średnim ogniu przez parę minut (2-3 min). Sos lekko zgęstnieje. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- W trakcie przygotowania sosu z pomidorów przygotwać pozostałe składniki zapiekanki.
- Cukinię pokroić w 1 cm kostkę (młodej nie trzeba obierać). Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić cukinię, przyprawić szczyptą soli, posypać listkami świeżego tymianku. Smażyć cukinię przez 5 minut. Na końcu przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej)
- 40 g masła
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- świeżo mielony czarny pieprz
- Piekarnik nastawić na 160°C (termoobieg).
- Ugotować makaron w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
- 180 g makaronu muszle
- Przygotować parmezanowy sos beszamelowy: Zetrzeć parmezan na grubych oczkach. W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki i smażyć przez 1 minutę. Wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania (sos zgęstnieje). Zdjąć z ognia. Wsypać parmezan (zostawić małą garść na później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem.
- 60 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 50 g ricotty
- 1 żółtko
- sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa
- Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos z pieczonych pomidorów.
- Na sos rozłożyć makaron, a następnie cukinię.
- Równomiernie rozprowadzić jeszcze ciepły sos beszamelowy. Posypać pozostawioną resztką parmezanu. Oprószyć listkami tymianku i oregano. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego pieca. Piec około 25 minut.
- spora szczypta oregano (świeżego lub suszonego)
- spora szczypta listków tymianku (świeżego lub suszonego)
Jakim innym serem można zastąpić ricottę?
Możesz ją pominąć. Resztę zrób jak w przepisie, a na końcu jak stwierdzisz, że sos jest za gęsty to rozrzedź go odrobiną mleka. Można też dać ser mozzarella w zalewie, starty.